Personeel Ivago stemt over protocol

Luc Van den Bossche heeft een protocoltekst klaar na zijn bemiddeling bij afvalintercommunale Ivago. Vanochtend spreken de werknemers zich daarover uit. De christelijke vakbond CCOD had de staking tijdelijk opgeschort zolang Van den Bossche bemiddelde. Als het personeel het voorstel goedkeurt, wordt de staking voor onbepaalde duur opgeschort. Dat zegt Freddy Wychuyse, CCOD-vakbondssecretaris.

Er komt geen loonsverhoging, daar is dit jaar geen budgettaire ruimte voor. Eind dit jaar beginnen wel al de onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De nu lopende cao dateert van mei vorig jaar en loopt in princiep tot 1 mei 2005.

Wychuyse: ,,De bonden moeten tegen 1 december hun eisenpakket op tafel leggen. Tegen 15 juni 2004 moet er een voorakkoord zijn en tegen 30 november 2004 zouden de gesprekken moeten zijn afgerond, zodat een nieuwe cao van kracht wordt op 1 januari 2005. Je kunt misschien zeggen dat we niet veel hebben behaald, maar het is belangrijk dat dat op papier staat. We kunnen onderhandelen over een cao met inhoud. Ik zal dat verdedigen.''

Kan niet

Ook voor die cao-onderhandelingen zal een beroep worden gedaan op een bemiddelaar. Die zou in mei 2004 aan de slag gaan.

ACOD-secretaris Lydie Van Meerhaeghe zegt dat er nog enkele punten zijn waarover ze wil discussiëren. ,,We zeggen

ja, maar

. Die nieuwe cao moet beter zijn dan de huidige. Vergeet niet dat in de protocoltekst staat dat de sectorale akkoorden niet afdwingbaar zijn voor Ivago. En dat was voor de CCOD belangrijk.''

Als de werknemers de protocoltekst goedkeuren is de staking, die twee weken geleden begon, voorbij. De staking draaide rond looneisen en slechte interne communicatie.

De CCOD, die als enige de staking erkende, wil de kwestie over de opvorderingen ten gronde laten beoordelen door de Raad van State. Ook wil de CCOD nog een woordje praten over vergoedingen. ,,De chauffeurs die hebben gestaakt derven ongeveer 300 euro nettoloon. De directie wil werkwilligen die een papiertje ondertekenden, maar niet hebben gewerkt, betalen. Dat kan niet voor ons.'' (KVK)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten