,,Wielerfeest zonder weerga''

DEINZE -
De starthappening rond Gent-Wevelgem heeft alle verwachtingen ingelost: een zee van mensen, prachtig weer en vedetten. ,,Wat een massa, zeker tienduizend wielerfans'' raakte ook VRT-commentator Michel Wuyts onder de indruk. Deinze heeft zijn entree niet gemist: dit was genieten. ,,Wist je dat je hier zo populair was?'' vroeg Wuyts aan Paolo Bettini. ,,Incredibile'', zuchtte de kleine Italiaan.

Het was gistermorgen zonnig maar bitter koud. Toch stroomden de supporters snel toe, in grote drommen nog wel, op het rennersdorp naast de Brielpoort. Daar bleef het lang wachten op de bussen, mobilhomes en materiaalwagens van de verschillende merkteams. Toen die dan toch de parking opreden, verkozen de renners om de spieren nog even warm te houden. Buiten, en vooral aan de bus van Domina met op de flank een reuzenfoto van Cippolini, groeide het peloton handtekeningenjagers en fotografen alsmaar aan.

En dan was het zover: door een haag van toeschouwers reden de renners naar de Markt om het wedstrijdformulier te tekenen op een podium naast het stadhuis waar het publiek uit de vensters van de eerste verdieping puilde. Michel Wuyts zorgde voor vakkundige commentaar en had het over de wedstrijd Gent-Deinze-Wevelgem . Intussen speelde en zong het eenmansorkest van Filip Piens de leuke deuntjes aan elkaar: de sfeer kon niet meer stuk, Deinze maakte zijn naam van wielerstad volop waar en de organisatoren van Startcomité Deinze vzw straalden bij zoveel succes.

,,Nog drie minuten'', zei Wuyts, die blikvanger Mario Cippolini ,,bonne route'' toewenste, aan Johan Museeuw vroeg ,,of hij helemaal uitgeziekt was'' en Jo Planckaert aanporde tot een knalprestatie. Toen luidden de Onze-Lieve-Vrouwklokken. Even later volgde het startschot. ,,Klokken, kerktoren, wind, typisch weer en wielerkoers: dat is Vlaanderen'', besloot Wuyts.

Door door Johan DE RUYCK
AANGERADEN