Pringelclub fier met Michel Wuyts als peter


Meer dan 8000 toeschouwers zagen gisternamiddag in het Domein de Ghellinck in Elsegem Mario De Clercq voor eigen publiek de wereldbekerwedstrijd cyclocross winnen. Onder hen ook de leden van de Oudenaardse Pringelclub. Al was het hen niet zozeer om Super Mario te doen, maar wel om zoveel mogelijk in beeld te komen met hun Michel Wuyts-spandoek . En met succes, na de wedstrijd aanvaardde TV1-commentator Michel Wuyts het peterschap over de Pringelclub.

Wie gisteren de rechtstreekse TV-reportage volgde van de veldrit in Elsegem, moet hen zeker gezien hebben. De leden van de Pringelclub, met rood gewei op het hoofd en een spandoek waarop ze Michel Wuyts groeten. De meest strategische plekjes zochten ze op, in de buurt van de televisiecamera's.

,,We waren eerder dit jaar al op de crossen in Melden en in Gavere. Ons doel: het pringelen verspreiden in Vlaanderen en zelfs in de hele wereld'', zegt Lieven De Meuleneire zeer ambitieus.

Voor wie het niet kent, pringelen is een oud Vlaams kaartspel, gebaseerd op manillen, maar elke speler heeft slechts drie kaarten. ,,Mietje Pak noemen de oudere mensen in Mater het. Elke maand komen wij samen in het Pringelpaleis in de Martijn Van Torhoutstraat in Ename voor ons avondje pringelen. We organiseren een pringelweekend en hielden al een twaalf-uren-pringel '', vult Olivier De Schrijver aan.

De Pringelclub heeft zijn roots in het Oudenaardse jeugdhuis 't Stadt en bestaat, naast Lieven en Olivier, uit Urbain De Clercq, Kurt Ghyselinck, Gerrit Mornie en Geert De Bleecker. En om het pringelen meer uitstraling te geven, willen ze nu op grote evenementen in de kijker lopen. Lieven: ,,De club werd opgericht in september 2000. In november dit jaar trokken we naar de cyclocross op de Koppenberg. En omdat we televisiecommentator Michel Wuyts nog een toffe gast vinden, verbonden we zijn naam aan onze club.''


Afspraak
In Melden hadden de leden van de Pringelclub voor het eerst contact met Wuyts. Na wat e-mails over en weer aanvaardde hij het peterschap over de Pringelclub. Afspraak was de cyclocross van Elsegem. ,,Achter de wedstrijd gaan we samen iets drinken of eten. En als hij tijd heeft, leren we hem pringelen. Maar we laten hem wel winnen, zodat hij het ook nog leuk vindt.''

Of hoe de overwinning van Mario De Clercq niet voor iedereen het belangrijkste nieuws van de dag was.

Door door Dieter HERREGODTS
AANGERADEN
Meest recent