Geweer Sint-Jozef schiet in verkeerde keelgat

Na de strubbelingen over kunstwerk

The Kiss,

van Wim Delvoye, beleeft Wervik een nieuwe kunstcontroverse met de kerststal op het Sint-Maartensplein. Jozef wordt er uitgebeeld gewapend met een geweer en een dolk in het Betlehem 2001. Het betreft een werk van kunstenaar Marc Verdoodt, een duidelijke vredesboodschap, die toch her en der in het verkeerde keelgat

schoot.

De heisa rond de uitbeelding van Sint-Jozef-met-een-geweer is al sterk afgekoeld, vooral sinds opdrachtgever Unizo een verklarende tekst bij de kerststal aanbracht. Niet de uitbeelding maar de boodschap van vrede moet primeren.

,,Gelovigen en niet-gelovigen herdenken de geboortedag van Jezus als een vredesdag'', aldus Verdoodt en Unizo. ,,Terwijl wij met het probleem zitten wat we onze gasten op kerstavond zullen voorzetten en welke geschenken we zullen aanbieden, worden in het land van Jezus Christus dagelijks mensen vermoord omdat ze Palestijn of jood zijn, ongeacht hun leeftijd, geslacht of levenswijze. Ook elders in de wereld heerst oorlog, terreur, uitbuiting en hongersnood. Met dit Sint-Jozefsbeeld willen we de aandacht vestigen op hen die het niet zo breed hebben als wij. Het is misschien shockerend maar voor velen is het trieste werkelijkheid. Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil, is onze boodschap. Wanneer vrede voor iedereen is onze vraag.''

Moeders

Burgemeester Johnny Goos kreeg enkele klachten binnen van Verontruste Moeders, die niet weten hoe ze hun kinderen zo'n uitbeelding van het kerstgebeuren moeten uitleggen.

,,Het aantal bleef echter beperkt'', aldus burgemeester Goos. ,,De eerste schokgolf behoort al tot het verleden. Ik begrijp de boodschap en de symbolische betekenis maar persoonlijk ben ik ook niet zo te vinden voor een geweer in een kerststal. Als stadsbestuur kunnen we niet optreden omdat de kerstmarkt en -stal in handen van Unizo is. We waren vooraf niet op de hoogte van wat er ging komen. De Middenstandsraad ging er blijkbaar mee akkoord. De gebrachte boodschap is aanvaardbaar maar niet nieuw. Sinds een verklarende tekst is aangebracht, is de eerste deining vlug gaan liggen.'' (LIM)

LEES OOK

Nu in het nieuws