Zeven West-Vlamingen in de Senaat

Zeven West-Vlamingen zijn zeker van een zitje in de Senaat. Het zijn Jean-Marie Dedecker en Pierre Chevalier voor de VLD, Sabine de Bethune voor de CD&V, Myriam Vanlerberghe voor het kartel SP.a-SPIRIT en Yves Buysse en Frank Vanhecke voor het Vlaams Blok. Ook Stefaan De Clerck (CD&V) is verkozen maar kiest voor de Kamer. Zijn zetel gaat naar Vichtenaar Jan Steverlynck.

Blok-voorzitter Frank Vanhecke uit Brugge haalde op de nationale senaatslijst bijna 200.000 voorkeurstemmen en komt daarmee op de zesde plaats. Hij laat zelfs Filip Dewinter met 148.563 voorkeurstemmen achter zich. Vanhecke neemt ontslag als Europarlementslid en neemt zijn zitje in de Senaat op. In de Kamer laat hij zich vervangen door Frieda Van Themsche.

Bruggeling Yves Buysse, tweede opvolger op de Senaatslijst met 13.920 voorkeurstemmen, behoudt zijn zitje in de Senaat omdat de eerste opvolger, Jurgen Ceder, al bij de effectieven rechtstreeks verkozen is en Filip Dewinter, lijstduwer bij de effectieven, zijn mandaat niet opneemt. Buysse was al drie jaar senator. Hij is personeelsdirecteur bij het Vlaams Blok en zetelt net als Vanhecke in de Brugse gemeenteraad.

Twee VLD'ers

Ook VLD'er Jean-Marie Dedecker in Oostende kan zijn mandaat in de senaat verlengen. In de nationale top 20 staat hij op de achttiende plaats met 65.107 voorkeurstemmen. Nieuwkomer voor de VLD in de Senaat is Bruggeling Pierre Chevalier, vanop de vierde plaats goed voor bijna 45.000 voorkeurstemmen. Chevalier kreeg geen plaats op de West-Vlaamse kamerlijst en wordt nu in de Senaat belast met de hervorming van deze instelling.

Sabine de Bethune blijft senator voor de CD&V. De Markse, die derde op de lijst stond, haalde 73.230 voorkeurstemmen, of bijna 18.000 meer dan in 1999. Met deze score is ze rechtstreeks verkozen en hoort ze nog net bij de nationale top 15. Ook de West-Vlaamse SP.a-voorzitster Myriam Vanlerberghe behoudt haar zetel in de Senaat. Op de derde plaats haalde ze 48.071 voorkeurstemmen. (MCa)

LEES OOK

Nu in het nieuws