Stijn Coninx stelt zijn nieuwste film voor in De Keizer in Lichtervelde

LICHTERVELDE -
Cinema De Keizer stelde maandagavond, in aanwezigheid van de regisseur en de hoofdrolspeelster, de nieuwste film van Stijn Coninx ,,Verder dan de Maan'' voor. Cinema-uitbaatster Agnes Debaillie heeft hemel en aarde bewogen om deze Belgische inzending voor de Oscars in haar authentieke dorpsbioscoop te kunnen draaien. Een combinatie die overigens wonderwel geslaagd was.

Stijn Coninx: ,,Ik ken Agnes al heel lang van reputatie. Enkele weken voor ,,Verder dan de Maan'' in de grote zalen in première ging, belde ze me op. ,,Een prachtfilm'' vond ze het, waar zij voor 100 procent achter stond. Graag had ze de film in Lichtervelde in première zien gaan op 29 oktober, samen met de grote zalen. Maar het is ons niet gelukt. Op dat moment heb ik Agnes beloofd om bij de eerste voorstelling in cinema De Keizer naar Lichtervelde af te zakken.''


Agnes' passie
Voor baron Stijn Coninx is het de allereerste keer dat hij Lichtervelde aandoet. ,,Ik heb al vele mooie zalen gezien, maar dit spant werkelijk de kroon. Het is gewoon magnifiek hier. En zelden heb ik iemand als Agnes ontmoet, die zich met zoveel passie en overgave inzet voor de film.''

,,Verder dan de Maan'' is een Nederlands-Belgische-Duits-Deense coproductie. ,,Aanvankelijk was het een Nederlands project. Ikzelf heb er als Vlaamse regisseur Vlaamse acteurs bij betrokken. Wat er nu zo speciaal is aan deze film? Het is een gevoelige film, die tegen de stroom ingaat. Wij hebben er bewust voor gekozen emotie centraal te stellen. Wij wilden niet de zoveelste Matrixkopie afleveren'', aldus nog de regisseur.

,,Verder dan de Maan'' lokte maandag twee keer een volle zaal. Agnes Debaillie, die het geheel tot in de puntjes had voorbereid, beschouwde het als een hele eer om haar hoge gasten haar dorpsbioscoop te kunnen binnenleiden.

Vandaag woensdag om 20 uur wordt ,,Verder dan de maan'' nog één keer gedraaid in Lichtervelde.

Door (AV)
AANGERADEN