Vijf jaar voor overvaller

BERINGEN -
De correctionele rechtbank in Leuven heeft Beringenaar Duran S. (23) veroordeeld tot vijf jaar opsluiting. De Limburger overviel op 9 mei 2000 lunapark Royal Crown in Diest en op 2 april 2001 zowel lunapark Royal Diamond in Leopoldsburg, als de Socialistische Mutualiteit van Tessenderlo.

Zijn even jonge vriend en dorpsgenoot die hem in Diest had afgezet en achteraf weer met de auto had opgepikt, is over de hele lijn vrijgesproken. Volgens de rechter stelde die man geen enkele daad die duidt op medeplichtigheid of mededaderschap.

,,D. die al diefstallen op zijn strafblad heeft, pleegde zeer ernstige feiten. Dergelijke agressieve individuen zijn een gevaar voor de openbare veiligheid'', zegt de rechter. Het parket dat vond dat voor dergelijk zwaar 'gangsterisme' zo lang mogelijke celstraffen nodig zijn, had tegen de vrijgesproken Beringenaar vier jaar gevorderd.

Op 9 mei 2001 liet Beringenaar Duran S. zich in de namiddag door zijn vriend afzetten in Diest nadat ze wat door de straten hadden gereden. De vriend reed vervolgens door. Even later stapte Duran met muts over het hoofd en gewapend met een pistool bij Royal Crown op de Diestse Grote Markt binnen.

Omdat de verantwoordelijke blijkbaar niet snel genoeg het geld uit de geldlade en de kluis gaf, schoot de gangster een tv-monitor stuk. Een ander projectiel boorde zich pal naast de voeten van het slachtoffer in de vloer.

Tijdens de vlucht met 7.436 euro dwong hij een toevallig passerende hulpagent op de grond en stal zijn busje pepperspray en gsm. Dan verkocht hij de agent een trap en rende weg. Even later belde hij met de gsm van de agent zijn vriend die hem oppikte. Op basis van dat gsm-gesprek konden de speurders het duo klissen.

Volgens de rechter heeft Duran ook casino Royal Diamond in Leopoldsburg op 2 april 2001 overvallen. De buit bestond daar uit twee portefeuilles en 370.000 frank (9.172 euro) uit de kluis. Ook daar viel een schot. Diezelfde dag roofde de Beringenaar ook nog zo'n 127.000 frank (3.160 euro) en twee mobilofoons bij Socialistische Mutualiteit De Voorzorg in Tessenderlo.

Duran S. heeft de twee overvallen van april 2001 steeds ontkend. (RPA)

AANGERADEN