Theaterstuk herdenkt nazistische razzia

  • Pierre Stippelmans werd in 1943 opgepakt en gedeporteerd.els
SINT-TRUIDEN - Ter herdenking van de nazirazzia die op 25 mei 1943 in Sint-Truiden plaatsvond, maakte regisseur Franck van Erven van Circus Tabori de theatervoorstelling 'Pépé, een poging tot dialoog'.

Van Erven confronteert in een openluchtopvoering van vijftig minuten twee oorlogsslachtoffers met elkaar: Pierre Stippelmans en Peter Müller. Stippelmans (87) is Truienaar en de nog enige overlevende van de deportatie naar de concentratiekampen. Hij schreef daar een boek over : Mijn verhaal. Müller is een fictief personage die slachtoffer is van het bombardement van Dresden. Hij verloor er beide ouders.

Tegenstanders van toen zijn nu verenigd in een één geworden Europa. Is er ook verzoening tussen Pierre en Peter mogelijk, die in 1943 respectievelijk 18 en 14 jaar waren, zo stelt Van Erven zich de vraag in 'Pépé'.

'Voor jonge mensen is de tijd wellicht rijp om te vergeven, zonder te vergeten, voor ouderen, die het hebben meegemaakt, ligt het om begrijpelijke redenen moeilijker. Pierre Stippelmans woont de voorstelling bij, heeft geen problemen met de naoorlogse, jonge Duitse generatie, maar vergeeft het de oudere generatie niet.' De regisseur laat de acteurs Erik Derikx en Herman Durwael hun dialoog op een uitvergroot schaakbord spelen.

Opvoeringen: 7,8,9 en 10 mei om 20uur in de abdij

Door (els)