Zonnen achter de duinen

© © Peter Maenhoudt

Door het Franstalige magazine 'JV' werd het strand ter hoogte van de watersportclub Twins onlangs uitgeroepen tot het mooiste plekje van... Oostende. 'Het is een prachtig strand, dat is correct. Al ligt het natuurlijk wel in Bredene', weet Dirk Philippé. Al 25 jaar geeft de turnleraar les in catamaranzeilen. Ilse Snick

Brusselaar Dirk Philippé zag voor het eerst de zee toen hij zes jaar was. Het was liefde op het eerste gezicht. 'In de zomer van 1947 wou mijn vader de vakantie aan zee doorbrengen. We reisden met de trein tot in Oostende. Aan de havengeul werden we overgeroeid en wandelden we nog wat verder. Aangezien de zeedijk maar liep tot in Bredene, zijn we hier gebleven. Ik vond het fantastisch en wist meteen dat ik hier zou terugkomen', blikt Dirk terug. In die tijd was het toerisme nog niet zo uitgebouwd als vandaag. 'Het eerste jaar moesten we ons omkleden in een bunker in de duinen. Pas het tweede jaar huurden we een van de weinige strandcabines.'

Sinds die eerste kennismaking met het Bredense strand bleef Dirk elk jaar terugkomen, eerst met zijn ouders en later met zijn eigen gezin. Als leerkracht bracht hij elke vakantie door in Bredene. Sinds zijn vrouw vorig jaar op pensioen ging, woont het echtpaar er permanent, dicht bij het strand. Ook zoon Tim heeft zijn vaste stek in Bredene. 'Dit is onze thuis. Naar Brussel gingen we enkel om te werken. Al onze vrije tijd brachten we in Bredene door. We hebben hier prachtige momenten beleefd. Strandpost 1 is een van de weinige stranden waar je nog volop van de ongerepte natuur kunt genieten. Hier geen storende winkels, lunaparken of appartementsblokken. De duinen schermen het strand af van de bewoonde wereld. In de wintermaanden voel ik me hier soms echt op een verlaten eiland. Zelfs in februari kun je in de duinen liggen zonnen. Al doet het wel vreemd aan wanneer er stevig ingeduffelde wandelaars voorbijkomen, terwijl jij in je zwembroek ligt', vertelt hij lachend.

Het enige gebouw dat er wel staat aan Strandpost 1 is dat van de watersportclub Twins. Voor Dirk is dat een tweede thuis. 'Het zicht dat je van op het terras van de Twins hebt, is onbeschrijfelijk. Dit is het mooiste plaatsje ter wereld.' Hij is al lid van de Twins sinds de start, nu zo'n 25jaar geleden. 'Als een van de eersten begon ik indertijd op dit strand te windsurfen.' Net als de voorbije jaren geeft Dirk ook deze zomer les in catamaranzeilen. 'Ik leer de mensen zeilen op zee. Zo kan ik van mijn passie een stukje doorgeven aan anderen. En blijkbaar met effect, want veel zeilers die bij mij een stage volgden, kochten zelf een catamaran.' Om de twee jaar maakt Dirk een grote reis. Hij zeilde al in de Caraïben, Seychellen en Maleisië. 'Maar zo'n fijn zand als in Bredene vind je nergens. Dit is echt het fijnste zand ter wereld', weet hij.

Juni is de favoriete maand van Dirk Philippé. 'De zee en het strand zijn dan op hun mooist. Er is nog niet al te veel volk en de dagen duren heerlijk lang. In juni heb je ook de mooiste zonsondergangen', weet hij. Het enige minpuntje is dat het water dan nog niet warm genoeg is om te zwemmen. 'Daarvoor is de maand augustus meer geschikt. Ik ben eens van Bredene tot voorbij De Haan gezwommen. De zee was heerlijk en ik had de stroom mee. Toen ik te voet terugkwam, stonden de redders, hoofdredder en zelfs de schepen van Sport mij op te wachten. Mijn vrouw had in paniek iedereen opgetrommeld omdat ik zolang wegbleef. Ik had gezegd dat ik maar een klein eindje zou zwemmen, maar ik kon toch moeilijk uit het water komen aan het naaktstrand', lacht hij.

www.bredene.be

Aangeboden door onze partners