‘Red het Gents Postgebouw'

GENT - In amper twee dagen hebben al meer dan 2.500 Gentenaars zich op de sociale website Facebook lid gemaakt van de actiegroep ‘Red het Gents Postgebouw'. De actiegroep wil zo de langdurige leegstand in het gebouw aan de Korenmarkt aanklagen. Het gerucht gaat dat er een bankbeslag was genomen op de winkelruimtes, maar dat ontkent de eigenaar van het gebouw.

Woensdag startte doctoraalstudente Communicatiewetenschappen Melanie De Vocht een Facebook-pagina Red het Gents Postgebouw en in amper twee dagen sloten ruim 2.500 mensen zich bij de internetgroep aan.

‘Het is enorm, het bewijst dat veel Gentenaars bezorgd zijn over dat prachtige gebouw dat leegstaat', zegt De Vocht. ‘Toen ik daar vragen over stelde aan Gentinfo en aan burgemeester Daniël Termont, antwoordden zij me dat de eigenaar verdwenen was en dat een bankbeslag was genomen op de winkelruimtes.'

Onzin

‘Klinkklare onzin', pareert Erwin Bakker. Hij is bestuurder van de Merwede-group, de Nederlandse vastgoedgroep die enkele jaren terug de winkelruimtes opkocht in het gewezen postgebouw. ‘Er is helemaal geen beslag en u praat met mij, dus spoorloos ben ik ook niet. Het gebouw staat ook niet leeg, de bovenste verdiepingen zijn bewoond en er zijn de kantoren van de andere eigenaar.'

‘De winkelruimtes op het gelijkvloers en in de kelder staan, op een broodjeszaak na, inderdaad leeg, maar wij zijn volop, via gespecialiseerde kanalen, op zoek naar één huurder die de ruimte wil delen met de broodjeszaak die er nu zit. Voor wij eigenaar werden, waren er verschillende kleine winkels in het pand, maar dat werkte niet', aldus Bakker. In september vorig jaar verliet de voorlaatste winkel het gebouw, sindsdien gebruikt broodjeszaak Hotspot als enige het gebouw.

Tot begin dit jaar werd nog onderhandeld met Fnac, maar dat liep spaak. ‘De huidige economische situatie helpt ons niet. Maar wij willen liever vandaag dan morgen dat er opnieuw verhuurd wordt in de Post Plaza. Want nu kost het project ons handenvol geld', zegt Bakker.

Jammer

‘Toch is het jammer dat de stad niets kan doen voor het gebouw', zegt Melanie De Vocht.

Maar aangezien het gebouw privé-bezit is, mag de stad er zich niet eens mee moeien. ‘Natuurlijk is het jammer dat het momenteel leegstaat. Maar zo'n gebouw zelf aankopen en onderhouden zou de stadskas te veel geld kosten', reageert burgemeester Termont.

Op de Facebook-pagina staat het ondertussen vol suggesties voor het pand, van een museum tot een repetitieruimte, stadshal, kinderopvang tot opvangcentrum voor daklozen.

Erwin Bakker schudt het hoofd: ‘Daar beginnen we niet aan, daar zijn andere gebouwen in Gent veel geschikter voor dan dit postgebouw. Ik snap de bezorgdheid, maar nog even geduld, we vinden heus wel een commerciële invulling voor het gebouw.'

Door JOHAN CAUWELS
AANGERADEN