Live voetbal

Europees Kampioenschap > Groepsfase > Groep C / Speeldag 1

Nederland - Oekraïne

Het gedoe is (even) gedaan: offensief Oranje geeft zege bijna uit handen maar wint na knotsgekke wedstrijd van Oekraïne

Foto: EPA-EFE

In de voorbereiding was het alleen maar gedoe bij Oranje, maar kijk: het heeft zijn eerste zege meteen beet. Nederland speelde een sterke partij en kwam 2-0 voor, maar na twee snelle goals - waaronder eentje van AA Gent-spits Roman Yaremchuk - leek Oekraïne nog met een punt te gaan lopen. Denzel Dumfries besliste er anders over: in de 85ste maakte hij er nog 3-2 van voor Nederland.

Na zeven jaar was het eindelijk zover. De grote comeback van onze noorderburen op het grote toneel. Ja hoor, intussen speelden ze wel eens de finale van de Nations League. Maar dat tellen ze zelf evenmin mee.

De allesbehalve vlekkeloze voorbereiding leek iedereen even vergeten. Het enthousiasme in het oranje gekleurde Amsterdam, waar 16.000 toeschouwers welkom waren, was groot. Schoon volk in de Johan Cruijff ArenA ook. Sneijder, Van Bronckhorst, Van der Sar,… Die laatste wist dat hij het record van oudste Nederlandse international op een EK/WK zou kwijtspelen aan Stekelenburg, maar maalde daar niet om. Als directeur van Ajax zorgde hij er zelf voor dat de doelman op zijn 38ste opnieuw tussen de palen van zijn club en de nationale ploeg is beland.

Stekelenburg is ook de enige die er op het vorige EK van Oranje bij was. In 2012 was dat, toen hij en zijn ploegmaats met de billen bloot gingen en alle drie hun duels verloren. Meteen het enige wat ze met de Oekraïners gemeen hadden: ook zij bleven op hun vorige EK (2016) met een 0 op 9 achter.

Wat moest u nóg over Oe­kraïne weten? Dat amper een van de 26 spelers níét bij Dynamo Kiev of Shakthar Donetsk heeft gezeten. Dat vier spelers uit de Jupiler Pro League geselecteerd werden – Sobol, Makarenko, Bezus, Yaremchuk –, maar dat enkel die laatste in de basis stond. Dat de lookalike-ploegmaat van Kevin De Bruyne – Zinchenko – op het middenveld speelt en niet linksback zoals bij Man City. We gingen schrijven dat dat best was, want in de Champions League-finale was hij verantwoordelijk voor de winning goal van Chelsea. Maar ook nu was hij bijna de pineut. Na anderhalve minuut verloor hij knullig de bal en kon Depay ermee aan de haal. Die kon ook uithalen, maar Bushchan bracht redding.

Echte 3-5-2

De toon was gezet. Het was de thuisploeg die het heft in handen nam en kansen creëerde. Frank de Boer had woord gehouden. Hij wilde niet meer van een 5-3-2 spreken, “want dat klinkt te negatief”. In zijn ogen kiest hij voor een 3-5-2 en dat was nu ook echt zo. Rechtsback Dumfries stond soms zo diep dat diepe spits Weghorst ervan schrok. Ei zo na leidde het tot de 1-0, want Dumfries werd vrijgespeeld in de zestien. Her en der werd al gejuicht, maar de Oekraïense doelman smeet zich net op tijd voor de bal.

Oekraïne was heus niet dramatisch. Het kwam er soms snel en snedig uit. Maar het was altijd ‘net niet’. Malinovskyi probeerde steeds naar doel te vlammen – u weet van bij Genk wat dat opbrengt –, maar er zat altijd wel een voetje tussen. Het schot van Yarmolenko, die met veertig goals bondscoach Shevchenko wel eens zal aflossen als all time topschutter, vond wél doorgang, maar belandde in Stekelenburgs handen. Voor het grootste gevaar moesten we echter toch aan de overkant zijn. Wijnaldum zag zijn schicht nog gestopt. En Dumfries, wéér hij, kon op slag van rust volledig vrij koppen, maar knikte tot teleurstelling van het hele stadion ver naast.

Weg teleurstelling in het begin van de tweede helft. Het duurde niet lang vooraleer de bal toch in het mandje lag. Bushchan kon de lage voorzet van Dumfries alleen maar wegduwen en Georginio Wijnaldum trapte de rebound met zijn linker tegen de touwen. Een heerlijk moment voor de 30-jarige aanvoerder, die met acht goals ook al topscorer was in de voorrondes. Hij zei zondag nog dat hij opgelucht was dat hij zijn droomtransfer naar PSG al beet had, zodat hij nu volledig kon focussen op het EK. Wel, dit was het resultaat. Bier vloeide over onze laptop, wat betekende dat het feest was begonnen.

Het gedoe is (even) gedaan: offensief Oranje geeft zege bijna uit handen maar wint na knotsgekke wedstrijd van Oekraïne
Foto: EPA-EFE

Goal van het toernooi?

‘Eentje is geentje’ is een uitdrukking die in Nederland zijn weg nog moet vinden, maar Weghorst heeft het wel begrepen. Na nieuw voorbereidend werk van Dumfries maakte hij er 2-0 van.

Het gedoe is (even) gedaan: offensief Oranje geeft zege bijna uit handen maar wint na knotsgekke wedstrijd van Oekraïne
Foto: EPA-EFE

Wie op dat moment echter dacht dat de wedstrijd gespeeld was, dacht verkeerd. Yarmolenko had namelijk nog iets in petto, namelijk een nominatie voor het doelpunt van het toernooi. Vanuit het niets krulde hij de bal met links enig mooi in de verste hoek en bracht hij Oekraïne terug in de match.

Het gedoe is (even) gedaan: offensief Oranje geeft zege bijna uit handen maar wint na knotsgekke wedstrijd van Oekraïne
Foto: REUTERS

Zou het dan toch nog mislopen voor Oranje? Daar leek het sterk op, ja. Malinovskyi gooide kort voor het einde een vrijschop voor doel en Yaremchuk kopte ook nog de 2-2 in doel. De spits van AA Gent deed zijn marktwaarde de hoogte invliegen en zijn land juichen.

Het gedoe is (even) gedaan: offensief Oranje geeft zege bijna uit handen maar wint na knotsgekke wedstrijd van Oekraïne
Foto: AFP

Maar ook zíjn vreugde was van korte duur. Het absolute slotakkoord was immers voor… Denzel Dumfries, de meest geciteerde speler in ons verslag. Ook de PSV-verdediger pakte nog uit met een rake kopslag en zo bezorgde hij Nederland een crazy EK-comeback. “Een fantastisch moment”, zo noemde de man van de match het. Een vooral een enorme opluchting. Want zonder zijn goal was het weer gedoe.

Door Van onze Oranje-watcher in Amsterdam David Van Den Broeck