Live voetbal

22/11Einde

Jupiler Pro League > Regulier / Speeldag 16

Club Brugge - KV Oostende

2 - 0 Wed
Mats Rits29'Siebe Schrijvers47'
Start wedstrijd 20:30 Plaats Brugge Stadion Jan Breydelstadion Toeschouwers 21 370 Scheidsrechter Jan Boterberg

Club Brugge wint met de handrem op tegen tien man van Oostende

Club Brugge speelde de perfecte voorbereidingswedstrijd op de Champions League-kraker van dinsdag op Galatasaray. Het won zonder veel energieverlies met 2-0 van Oostende, waar ex-speler Ronald Vargas een handje hielp met een domme rode kaart. Club morste met de kansen, maar loopt wel uit tot acht punten in de stand.

LEES OOK (N+). ONZE PUNTEN. Ruud Vormer en Hans Vanaken doen Club Brugge draaien, Ronald Vargas is antiheld

Hoe zou het met Club zijn afgelopen in de Champions League als Ruud Vormer geen rode kaart had gepakt op Real Madrid? Zijn Engelse vloek tegen de scheidsrechter leverde hem in totaal drie schorsingsdagen op. Het beroep dat Club Brugge aantekende tegen de beslissing van de UEFA werd de voorbije week verworpen. Niet het penaltydebacle van Mbaye Diagne in Parijs, maar de afwezigheid van Ruud Vormer in de helft van de groepsmatchen zou weleens doorslaggevend kunnen zijn in de Europese eindafrekening van Club.

Want tegen Oostende bleek nog maar eens hoe bepalend de kapitein voor Club Brugge is. Vier uitgespeelde kansen waren al verloren gegaan vóór Vormer een van zijn karakteristieke corners mocht nemen. Hij vond het hoofd van Hans Vanaken, die hard tegen de dwarslat kopte. In de rebound viel het leer voor de voeten van Mats Rits, die met een gelukje zijn eerste goal van het seizoen scoorde.

Club Brugge wint met de handrem op tegen tien man van Oostende
Foto: Isosport

“Stilstaande fasen zijn een heel belangrijk deel van ons werk. We besteden er heel veel aandacht aan”, reageerde Club-trainer Philippe Clement. “Het is ook van moeten omdat weinig clubs met open vizier tegen ons spelen. Intussen is het een wapen geworden. We hebben al veel wedstrijden op die manier kunnen openbreken.”

De voorsprong van Club was logisch en verdiend, maar ook na de 1-0 bleef Club met de kansen morsen. Krépin Diatta en David Okereke keerden allesbehalve scherp uit de interlandbreak terug. Vanaken stond vaak op de goeie plaats, maar kreeg zijn kopballen niet goed gericht. Siebe Schrijvers was de beste aanvaller, maar ook hij had al enkele kansen gemist voor hij vroeg in de tweede helft de 2-0 scoorde.

Een wedstrijd was het toen al lang niet meer. Ronald Vargas, die verrassend in de basis stond tegen zijn ex-club en als valse 9 opereerde, was tegen een domme rode kaart aangelopen wegens een trap naar Simon Deli. Een onbegrijpelijke actie, te meer daar de Venezolaan niet eens zo slecht aan de match begonnen was. Hij tekende voor de beste kans van de bezoekers door Simon Mignolet met een kopbal tot een parade te dwingen.

LEES OOK.Geen glorieuze comeback, wel donkerrode kaart voor Ronald Vargas tegen Club Brugge

Club Brugge wint met de handrem op tegen tien man van Oostende
Foto: Isosport

Onder hoongelach van de thuisaanhang – zijn vaandelvlucht naar RSC Anderlecht werd nooit verteerd – zocht Vargas de kleedkamer op. Club speelde de hele tweede (en eigenlijk ook de eerste) helft met de handrem op. Met de gedachten al dinsdag in Istanbul. Clement bracht al snel Percy Tau en Emmanuel Dennis voor het tegenvallende duo Diatta-Okereke. In de slotfase kreeg ook Vanaken nog een kwartiertje rust.

De 2-0-zege tegen Oostende komt op het juiste moment om een einde te maken aan een reeks van twee nederlagen op PSG en Antwerp. In de stand telt Club alweer acht punten voorsprong op AA Gent.

Dinsdag in het Ali Sami Yen-stadion van Galatasaray speelt Club Brugge de wedstrijd die richting zal geven aan het seizoen. Ofwel gaat Club door op zijn indrukwekkende Europese elan en kan het seizoen 2019-2020 een onvervalste grand cru worden. Ofwel wordt Club de ploeg die het gisteren op een vrijdagavond in november was: duidelijk te groot voor België, misschien net te klein voor Europa.

Club Brugge wint met de handrem op tegen tien man van Oostende
Foto: BELGA
Door Bart Lagae