Live voetbal

12/01Einde

Supercopa de España > Finale / Speeldag 1

Real Madrid - Atlético Madrid

0 - 0 Wed
Strafschoppen 4 - 1
Dani Carvajal
Rodrygo
Luka Modric
Sergio Ramos
Saúl
Thomas Partey
Kieran Trippier
Start wedstrijd 19:00 Plaats Jeddah Stadion King Abdullah Sports City Toeschouwers 59 053 Scheidsrechter José María Sánchez

Real Madrid wint Spaanse Supercup dankzij sterke Courtois, coach Zinedine Zidane looft zijn doelman: “Alle eer naar hem”

Foto: AFP

Bitsig was het wel, de finale van de Supercup tussen Real Madrid en stadsgenoot Atletico. Uiteindelijk trok de Koninklijke aan het langste eind na strafschoppen. Thibaut Courtois toonde zich erg solide tijdens de wedstrijd en stopte een penalty.

LEES OOK.Atlético gaat naar de finale ten koste van FC Barcelona, opstootje tussen Messi en Joao Felix

Real Madrid-coach Zinédine Zidane toonde zich zondag op de persconferentie in Jeddah een tevreden man, na afloop van de met strafschoppen gewonnen Supercup tegen Atlético Madrid. “Mijn felicitaties gaan uit naar al mijn spelers, maar in het bijzonder naar Thibaut (Courtois, nvdr.)”, liet de Fransman optekenen.

Courtois hielp Real met een save tijdens de penaltyreeks en enkele uitstekende reddingen tijdens de wedstrijd aan de clean sheet. “Alle eer komt hem toe na zo’n wedstrijd”, aldus Zidane. “Ik ben heel blij voor hem en voor het hele team. We waren naar hier gekomen om deze trofee te winnen en dat is gelukt. Ik vind dat we een grote finale hebben gezien, met een erg sterke tegenstander. Ondanks de moeilijke match zijn we blijven knokken tot het einde. We zijn heel blij met deze extra trofee in onze kast.”

Atlético Madrid-coach Diego Simeone verliet Saudi-Arabië met opgeheven hoofd. “We hebben op drie dagen tijd tegen twee van de beste ploegen ter wereld gespeeld en we hebben daarin meer dan ons mannetje gestaan. Het publiek koos - net als in de confrontatie tegen Barça - opnieuw de kant van onze tegenstander, maar dat stoorde ons niet. We hadden vandaag zeker niet hoeven verliezen. Ik ben fier op mijn team.”

De wedstrijd zelf

Een volgepakt King Abdullah Sports City zag een bijzonder zwakke eerste helft met twee afwachtende ploegen op het veld. Na mistasten van Sergio Ramos trapte supertalent Joao Felix de beste kans naast.

Vlak voor de rust werd het wel nog even heet voor het doel van Thibaut Courtois, maar Saul Niguez kraakte zijn omhaal. Onze nationale doelman kon het schotje makkelijk oprapen tegen zijn ex-ploeg. Casemiro liet wel nog een kopkans noteren: de kopslag van de Braziliaanse middenvelder was staalhard, maar miste de juiste richting.

Real Madrid wint Spaanse Supercup dankzij sterke Courtois, coach Zinedine Zidane looft zijn doelman: “Alle eer naar hem”
Kieran Trippier in duel met Isco Foto: AP

Na de rust kwam Real Madrid stevig opzetten. Modric stuurde Jovic in het straatje en die hield twee Atletico-verdedigers aan de praat, maar besloot hard voorlangs. Diego Simeone sprong net niet uit zijn vel na de fase. Op het uur leek Valverde de Koninklijke op voorsprong te gaan koppen na een uitstekende voorzet van Jovic, maar hij miste onbegrijpelijk: in een bizarre fase kopte hij op zijn eigen voeten en caprioleerde de bal over het doel van Oblak.

Real Madrid wint Spaanse Supercup dankzij sterke Courtois, coach Zinedine Zidane looft zijn doelman: “Alle eer naar hem”
Weinig spektakel in Jeddah, maar Thibaut Courtois reageerde wel uitstekende op de poging van Alvaro Morata Foto: AP

Courtois geeft geen krimp

Tien minuten voor tijd moest Courtois voor de eerste keer zijn klasse laten zien. Ex-Realspits Alvaro Morata ontsnapte, Courtois had een prima reflex nodig om de Spanjaard van de openingstreffer te houden. In de absolute slotseconden moest de Rode Duivel ook nog alert zijn op een listige vrije trap van Thomas Partey. 0-0 na negentig minuten, dus er moesten overuren gedraaid worden in Saudi-Arabië. De eerste verlenging zorgde niet voor de beslissing, ondanks een knal van Toni Kroos en een kopbal van Mariano. Na 115 minuten voetbal toonde Courtois op onorthodoxe wijze zijn waarde voor de Koninklijke: hij bokste met één hand naast de bal op een hoekschop, zijn voetreflex op de poging van Morata in dezelfde fase was wel broodnodig.

Het werd stilaan moneytime in Jeddah en de nervositeit nam het over van beide elftallen. Morata leek de wedstrijd te gaan beslissen, maar Valverde trok aan de noodrem: rood voor de jonge Spanjaard van Real Madrid. De potjes kookten even over en de gele kaarten vlogen in het rond. De vrije trap van Trippier strandde in de muur: penalty’s beslisten over de winnaar.

Dani Carvajal trapt de opener overtuigd tegen de netten, Saul Niguez mikte direct op de paal. Rodrygo scoorde opnieuw tegen en dan achtte Courtois zijn moment gekomen: hij redde indrukwekkend op de elfmeter van Partey. Aanvoerder Sergio Ramos zorgde er met de beslissende penalty voor dat Real zijn twaalfde Supercup in de lucht mocht steken.

“Ik ben hier om strafschoppen te stoppen”

“We zijn heel tevreden”, begon Courtois. “We hebben vandaag hard moeten werken. We mogen ook gelukkig zijn dat Atlético tijdens de wedstrijd niet van onze fouten heeft geprofiteerd. Bovendien mist ‘Fede’ Valverde in de absolute slotfase nog een dot van een kans. In de strafschoppenreeks waren we preciezer dan Atlético. De bal op de paal van Saul verraste me, maar die van Thomas Partey had ik wel goed beet. Ik sta er natuurlijk ook om de strafschoppen te stoppen.”

Real Madrid wint Spaanse Supercup dankzij sterke Courtois, coach Zinedine Zidane looft zijn doelman: “Alle eer naar hem”
Foto: AFP

“Ik ben ook heel blij met een nieuwe clean sheet, met een paar mooie reddingen”, vervolgde Courtois. “We kwamen naar hier met het plan om te winnen en gaan met vertrouwen terug naar Madrid. Nu wacht volgende week zaterdag Sevilla, opnieuw een moeilijke tegenstander.”

Courtois’ collega aan de overkant, Jan Oblak, toonde zich teleurgesteld na afloop. “Ik vind dat we goed gespeeld hebben”, reageerde de Sloveen. “Real heeft ons met momenten onder druk gezet, maar wij hebben ook grote kansen gehad. We waren dichtbij de zege. De strafschoppenreeks is altijd een loterij, hoe goed je je ook hebt voorbereid. We zijn teleurgesteld, we wilden deze prijs heel graag winnen. Maar we moeten ook de positieve kant van de zaak blijven zien en denken aan de toekomst. Het seizoen is nog lang.”

LEES OOK. Spaanse Supercup met vier ploegen… in Saudi-Arabië. Qué?

Door Joost Marynissen / Belga