Live voetbal

22/02Einde

UEFA Champions League > Hoofdtoernooi > Laatste 16 / Speeldag 1

Chelsea - Lille OSC

2 - 0
Kai Havertz8'Christian Pulisic63'
Start wedstrijd 21:00 Plaats Londen Stadion Stamford Bridge Toeschouwers 38 832 Scheidsrechter Jesús Gil Manzano

Chelsea zet Lille makkelijk opzij, Romelu Lukaku kreeg “rust” van Tuchel

Foto:  Icon Sport

Chelsea mag al hopen op de kwartfinales na een droge 2-0-zege tegen de Franse landskampioen Lille. Alleen Romelu Lukaku kan niet zo blij zijn. Hij bleef de hele wedstrijd op de bank.

Romelu Lukaku kreeg de rekening gepresenteerd voor die schamele zeven baltoetsen tegen Crystal Palace, het absolute laagterecord sinds dat in 2013 wordt bijgehouden. Thomas Tuchel hield zijn spits tegen Lille op de bank. “Ik vond dat Romelu een vermoeide indruk maakte”, zei Tuchel vooraf. “Hij leek afgepeigerd en je moet ermee rekening houden dat hij veel heeft gespeeld. De extra tijd in de WK-finale voor clubs, het vele reizen. En de match tegen Palace was niet zijn beste. Misschien is het makkelijker voor hem om van de bank te komen en zo de match te doen kantelen, indien nodig.”

Sinds de woelige periode na het Sky Italia-interview leek Lukaku weer in de armen gesloten. Tien basisplaatsen op rij dit jaar, in 46 dagen. Vermoeid? Tja, dat zullen we zondag zien, tegen Leicester, wanneer Lukaku ‘uitgerust’ is. Dat Tuchel verwees naar de verlengingen in de WK-finale is alleszins onzin. Toen was Lukaku al vervangen.

Zijn vervanger was Kai Havertz. Die miste van dichtbij meteen een kans waarbij iedere (Belgische) kijker dacht: Die had Lukaku wel binnen gestampt. En ook: Zo’n goeie voorzet kreeg Romme vorig weekend niet. De Duitser creëerde­ voor zichzelf meteen een tweede kans maar hij plaatste de bal net niet diep genoeg in de hoek. Doelman Léo Jardim zweefde knap in corner. Daarop was het wel raak voor Havertz. Goeie kopbal naar de grond: 1-0 na acht minuten. De regisseur liet de camera meteen zwenken naar de bank van Chelsea. Lukaku veerde net als de rest recht, gaf een beleefd applaus en bleef verder stoïcijns.

Het vroege doelpunt wekte niet bepaald inspirerend voor de titelverdediger. Alonso had nog een volley in huis maar hij mikte te centraal. Verder bleven kansen voor de thuisploeg uit. Een beeld van een verongelijkte Lukaku kreeg de regisseur evenmin. Onze landgenoot keek onbewogen toe vanonder zijn kap.

Lille zette ondertussen goed druk maar kwam er moeilijk door. Een fausse queue van Rüdiger caprioleerde niet ver over doel en deed Chelsea even schrikken. Voorts hoefde doelman Mendy maar een keer uit zijn doel te komen. Ex-Buffalo Jonathan David werkte hard, maar werd niet in stelling gebracht.

En Amadou Onana, de Belgische belofte-international die wél op het veld stond? Wel, hij is eigenlijk een defensieve middenvelder maar moest nu in steun van diepste man David spelen. Dat pakte verkeerd uit. Onana raakte voor de rust amper een bal goed.

Pulisic met knappe goal

Weer Alonso kreeg na de rust de gelegenheid om Chelsea in veilige haven te loodsen, maar Celik redde voor de lijn. Ondertussen verloor Tuchel twee pionnen met een blessure: Kovacic én Ziyech.

Hun vervangers heetten niet Lukaku, wel Loftus-Cheeck en Saul Ñiguez. Zonder erg, want Chelsea scoorde weer. N’Golo Kanté rukte onhoudbaar op en bediende Pulisic: 2-0 met een fraaie afwerking. Meteen erna mocht Onana – iets beter in de tweede helft - naar de kant gehaald.

Het nummer elf uit de Ligue?1 vermocht geen reactie meer. En Lukaku kreeg geen speeltijd meer. Tuchel voerde nog twee wissels door, maar liet zijn spits verder rusten. De score vroeg er ook niet om. Chelsea is na deze 2-0 al bijna zeker van een plaats in de kwartfinales. Wat zeker doorgaat: de Lukaku-soap.

Door Koen van Uytvange