Live voetbal

09/03Einde

UEFA Champions League > Hoofdtoernooi > Laatste 16 / Speeldag 2

Real Madrid - Paris Saint-Germain

3 - 1
Karim Benzema61'Karim Benzema76'Karim Benzema78'
39'Kylian Mbappé
Heenwedstrijd0-1
Start wedstrijd 21:01 Plaats Madrid Stadion Bernabéu Toeschouwers 59 895 Scheidsrechter Danny Makkelie

Wat een ommekeer: Karim Benzema scoort zuivere hattrick en leidt Real Madrid voorbij PSG naar kwartfinales Champions League

Foto:  REUTERS

Thibaut Courtois is beter dan Gianluigi Donnarumma. De Italiaanse doelman blunderde onwaarschijnlijk en liet een tot dan veel te slap Real Madrid in de wedstrijd komen. Een ijzersterke Benzema deed met drie goals de rest en stuurde het sterrenensemble van PSG naar huis: 3-1. De keuze van Kylian Mbappé voor Real Madrid lijkt ons gemaakt. Messi, Neymar en Mbappé zitten samen met PSG in diepe crisis.

IN BEELD. De wereldgoal van Kylian Mbappé die niet telde: Thibaut Courtois wist even niet wat er gebeurde

Wat een ommekeer. Wat een wedstrijd. Real Madrid werd een uur lang onder de voet gelopen. Het aanvankelijk enthousiaste publiek zag hoe de veelvoudige winnaar van de Champions League tot aan de blunder van Donnarumma geen poot aan de grond kreeg. De Italiaanse doelman – vorig jaar uitgeroepen tot beste doelman van de wereld – vond het nodig een nummertje te doen in zijn strafschopgebied. Iets waar Benzema van profiteerde en voor de 1-1 zorgde. Daarna deed Benzema dat kunstje nog twee keer over en het was over voor PSG. Toch opvallend hoe van de vedetten Messi-Neymar-Mbappé na de 3-1 niemand kon opstaan.

Benzema was met zijn hattrick uiteraard de man van de match. Ook zonder die goals was hij al de enige speler van Real Madrid die gevaarlijk kon zijn. Hoe hij de drie goals zuiver en hard binnentrapte, tilt de Fransman naar de absolute uitblinker. Maar ook Thibaut Courtois had zijn aandeel. Hij zorgde ervoor dat PSG al vroeg in de wedstrijd niet op voorsprong kwam. De wedstrijd was een kwartier bezig en Courtois moest al twee keer ingrijpen, telkens op een schuine poging van Mbappé. Vooral de tweede was uitstekend gered – gelijkaardig aan de heenwedstrijd, toen Mbappé wel scoorde in de slotminuut. Nu hield Courtois de benen dicht en stopte de poging. Ook Neymar was eraan voor de moeite. Onze nationale nummer één ging andermaal gepast plat.

Een snelle VAR

In totaal werd Courtois wel drie keer geklopt, maar slechts één goal was geldig. Door wie anders dan Mbappé? Eerst stond assistgever Hakimi nog buitenspel. Opvallend bij die fase: het duurde niet meer dan tien seconden voor de VAR dat had bevestigd. Ook op dat vlak een levensgroot verschil tussen de Champions League en de Jupiler Pro League dus. Een tweede keer was er geen ontkomen aan. Mbappé ging door op een dieptepass van Neymar. Zijn snelheid kenden we al, maar de manier waarop hij de bal voorbij Courtois joeg, getuigde van een unieke handigheid. Zo ook bij de derde treffer, waarbij het bijna spijtig was dat hij werd afgekeurd. Een unieke beweging stuurde Courtois het bos in alvorens koeltjes binnen te leggen. Maar hij stond dus offside. Mbappé is razendsnel, bezit een uitstekende techniek op snelheid en heeft dan ook nog eens dat doelpunteninstinct. Het lijkt veel voor één mens, maar niet voor de Fransman. Maar: ook hij stond dus niet op na de 3-1.

De saga rond Mbappé’s eventuele transfer naar Real Madrid duurt nog altijd voort, maar wij zagen nu alvast Madrileense fans op de tribune likkebaarden. Na de wedstrijd werd zijn naam door de Madrilenen gescandeerd. Messi onderscheidde zich in de eerste helft met een voor zijn doen enorme werkkracht. In de tweede helft was het al heel wat minder als het op lopen aankwam. En Neymar? Hij was de zwakste van het trio wereldspelers.

Er zal iemand de tol van deze mislukking betalen. Want PSG haalde Messi en liet Mbappé niet voor 180 miljoen naar Madrid vertrekken met maar één reden: de Champions League winnen. Dat het op deze manier werd weggegooid, is ongelooflijk. De Qatarese baas Nasser Al-Khelaïfi verliest zo zijn prestigestrijd met zijn Madrileense tegenhanger en vijand Florentino Perez.

Pijnlijk omdat PSG zichzelf de das omdeed. Soms had het minutenlang het balbezit en holden de thuisspelers erachteraan. Van druk zetten of echt snelheid maken was geen sprake. Als PSG de bal niet had, was het levensgevaarlijk op de counter. Tja, wat moet je dan beginnen Real Madrid zijnde? Je meerdere erkennen, zeker? Maar het siert Real Madrid dat het dat niet deed. Wat ooit een verzameling vedetten was in Bernabéu, is nu een groep die ook kan strijden. Benzema is daarbij de aanjager. De absolute leider. In woord en nog meer in daad.

Geen Hazard

Tot slot nog over Eden Hazard. Twee dagen is er in heel Europa over Real Madrid-PSG geschreven en gepraat en hij kwam nauwelijks aan bod. Supporters dragen zijn truitje nog – we zagen er een handvol – en zijn naam wordt bij de naamafroeping nog gescandeerd. Hoe diep moet Hazard ondertussen evenwel niet zitten? We zagen bij Real Madrid, behalve dan van Benzema, in het aanvallend compartiment niets wat Hazard ook niet zou kunnen. Toch bleef onze landgenoot 90 minuten op de bank. We blijven ervan uitgaan trainer Carlo Ancelotti voor zijn team het beste wil en de in zijn ogen beste spelers opstelt. Ondanks de berichten over sterke prestaties op training is het geloof van Ancelotti in onze landgenoot nog geen sikkepit groter geworden.

Wat een ommekeer: Karim Benzema scoort zuivere hattrick en leidt Real Madrid voorbij PSG naar kwartfinales Champions League
Foto:  Icon Sport
Wat een ommekeer: Karim Benzema scoort zuivere hattrick en leidt Real Madrid voorbij PSG naar kwartfinales Champions League
Foto:  AFP
Wat een ommekeer: Karim Benzema scoort zuivere hattrick en leidt Real Madrid voorbij PSG naar kwartfinales Champions League
Foto:  AFP
Wat een ommekeer: Karim Benzema scoort zuivere hattrick en leidt Real Madrid voorbij PSG naar kwartfinales Champions League
Foto:  EPA-EFE

Door Ludo Vandewalle in Madrid