Live voetbal

28/08Einde

Jupiler Pro League > Regulier / Speeldag 6

Union - Standard

4 - 0
Casper Nielsen23'Dante Vanzeir39'Dante Vanzeir52'Dante Vanzeir71'
Start wedstrijd 20:46 Plaats Vorst Stadion Stade Joseph Marien Toeschouwers 6 255 Scheidsrechter Jonathan Lardot

Union is de nieuwe leider na indrukwekkende zege tegen Standard, Dante Vanzeir scoort hattrick

Foto: BELGA

Union staat voorlopig alleen aan de leiding van de Jupiler Pro League na een 4-0-demonstratiezege tegen Standard. Casper Nielsen en Dante Vanzeir velden het verdict voor de Rouches die al het goeie van de voorbije weken vergooiden in een horrorwedstrijd. Dat doet niets af van de verdienste van de Unionisten die zaterdagavond feestend door de stad trokken.

Ook na zes speeldagen blijft het sprookje van Union duren. De club uit Sint-Gillis reageerde op de 3-1-nederlaag Achter de Kazerne met een al even autoritaire als verdiende zege tegen Standard. 4-0 waren allesbehalve overdreven cijfers. Dante Vanzeir scoorde een hattrick en was samen gelegenheidskapitein Casper Nielsen de held van een memorabele avond in het Dudenpark.

Voor de wedstrijd was er bij de thuisploeg bezorgdheid om Teddy Teuma. De kapitein was in burgerpak naar het Joseph Mariënstadion gekomen en wees naar de knie. Na de 3-1-nederlaag op KV Mechelen moest coach Felice Mazzu voor het eerst sleutelen aan zijn elftal. Hij zette zijn nieuwkomers Damien Marcq en Bart Nieuwkoop voor het eerst in de basis en liet ook verdediger Christian Burgess voor het eerst starten dit seizoen.

De afwezigheid van Teuma liet zich niet voelen. Union begon het best aan de wedstrijd en Senne Lynen vergat na tien minuten af te drukken toen hij voor het eerst kon afstormen op het vijandige doel.

Bij Standard stond Daouda Peeters, overgekomen van Juventus, voor het eerst in de basis. Laifis ontbrak met een rugblessure. De Luikse tiener Al-Dakhil en Moussa Sissako vormden het centrale duo achterin.

Spookrijder Peeters

Peeters moest voor spierballen op het middenveld zorgen maar speelde vooral voor spookrijder in de straten van Vorst. Met een gevaarlijke terugspeelbal stuurde hij Dante Vanzeir diep, Bodart kwam attent uit.

Nadat Undav was doorgebroken moest Peeters aan de noodrem trekken. Nielsen trapte de vrije trap eerst in de muur, maar pakte in de rebound uit met een heerlijke trap op de slof. De 1-0 stond halfweg de eerste periode op het bord.

Standard kwam niet aan kansen. Op het middenveld ontbraken de ideeën en het was pas toen Damien Marcq Amallah op de hielen trapte dat de Rouches vanop vrije trap konden dreigen. Amallah vond er niets beter op dan de bal keihard richting tribune te keilen.

Union had kansen op 2-0. Nielsen besloot eerst nog naast maar na een nieuwe flater van Peeters werd het toch 2-0. Bodart trapte eerst verkeerd uit, Siquet verloor de bal en Peeters kwam veel te slap tussen waardoor Lynen Vanzeir de 2-0 kon aanbieden.

Hattrick Vanzeir

Ondanks een driedubbele wissel aan de rust – Siquet, Peeters en een onzichtbare Raskin werden uit hun lijden verlost – bleef het spelbeeld onveranderd. Na een vrije trap van Nielsen tikte Vanzeir aan de tweede paal eenvoudig binnen. Nicolas Gavory liet onbegrijpelijk begaan.

Standard had in de eerste weken van het seizoen blijk gegeven van strijdlust en mentaliteit maar raakte in een overkokend Dudenpark niet onder stoom. Na een nieuwe rommelige fase in de Luikse afweer kon Vanzeir een derde keer toeslaan. Zijn vijfde in drie wedstrijden –bondscoach Roberto Martinez zal hem nu wel moeten blijven volgen.

Ook Senne Lynen speelde een verdienstelijke partij en pikte nog bijna een doelpunt mee. Hij kapte Sissako en mikte rakelings naast. Een nederlaag met forfaitcijfers werd het uiteindelijk niet. Maar de aanvallende onmacht van Standard, en de verdedigende horrorshow, trekt al het goede van het seizoensbegin weer in twijfel bij de Rouches. In Sint-Gillis kon er zaterdagavond duchtig gefeest worden. Al minstens tot de “Slag om Vlaanderen” tussen AA Gent en Club Brugge zondagmiddag staat de Brusselse traditieclub fier aan de leiding van de Jupiler Pro League.

Union is de nieuwe leider na indrukwekkende zege tegen Standard, Dante Vanzeir scoort hattrick
Foto: BELGA
Door Bart Lagae