Live voetbal

04/08Einde

UEFA Europa Conference League > Kwalificatie > 3e kwalificatieronde / Speeldag 1

Paide Linnameeskond - Anderlecht

0 - 2
10'Lior Refaelov40'Fábio Silva
Start wedstrijd 18:45 Plaats Tallinn Stadion A. Le Coq Arena Toeschouwers 7 506 Scheidsrechter David Fuxman

Felice Mazzu is vol lof over uitblinker Refaelov na zege in Estland: “Lior is een voorbeeld voor de rest van de kleedkamer”

Foto:  BELGA

Anderlecht heeft in Estland gedaan wat het moest. Paars-wit klopte Paide Linnameeskond in de derde voorronde van de Conference League met 0-2. Lior Refaelov trok de zege voor zijn ploeg over de streep. “Lior is een speler die onze groep héél veel bijbrengt”, was Felice Mazzu vol lof.

Wilden de Esten Anderlecht pesten of ging het gewoon om een slordigheidje? Feit is dat het gras in de A. Le Coq Arena – Paides eigen ‘stadion’ was te klein om paars-wit te ontvangen – daags voor de wedstrijd tegen paars-wit wel erg lang stond. Te lang volgens de UEFA-normen, zo merkten ze bij Anderlecht op. De Esten mochten woensdagavond hun grasmaaiers dus nog uit de kast halen. De Brusselaars waren naar Tallinn gekomen om te voetballen: dat mocht meteen duidelijk zijn.

Ook uit de opstelling van paars-wit spraken de voetballende intenties van Felice Mazzu. De Italiaanse Belg posteerde op het middenveld verrassend Arnstad, El Hadj en Verschaeren. Een driehoek in pocketformaat. “Ik had op voorhand gezegd dat ik op iedereen rekende, vandaag wilde ik ook een paar andere jongens laten zien dat ik op hen rekende”, legde Mazzu uit na de match.

Voorin stond Fabio Silva voor het eerst in de basis met naast hem Lior Refaelov, die zich bij momenten ver liet uitzakken en zo als vierde middenvelder fungeerde. De Israëliër liet er geen gras over groeien. Al na vier minuten zorgde hij voor het eerste gevaar. Refaelov liet zich uitzakken op links, kwam naar binnen en trapte vanop een meter of 25. Aksalu kon redden met de vuisten.

Felice Mazzu is vol lof over uitblinker Refaelov na zege in Estland: “Lior is een voorbeeld voor de rest van de kleedkamer”
Foto:  BELGA

De thuisploeg liet zich niet onbetuigd, want amper drie minuten later kwam Anderlecht goed weg. Debast kopte de bal in de voeten van een Est, die door Wesley Hoedt met een scherpe tackle in extremis van een open schietkans werd gehouden. In de herneming had Hendrik Van Crombrugge alle moeite om de bal uit zijn korte hoek te houden.

In minuut tien stelde Anderlecht orde op zaken. Delcroix vond Amuzu op links. Met een lage voorzet vond de Ghanese Belg Refaelov aan de eerste paal. De Israëliër kwam slim voor zijn man en duwde in één tijd binnen. “Die eerste goal heeft ons geholpen”, zag ook Mazzu. “Daarna konden we vrijer gaan voetballen.”

Paars-wit nam de wedstrijd daarna in handen. Het monopoliseerde de bal, maar een stortvloed aan grote kansen bleef uit. Op slag van rust liet Refaelov zich dan nog maar eens opmerken. De ouderdomsdeken liet zich opnieuw ver uitzakken, maakte zich vrij na een een-tweetje met El Hadj en stuurde Silva het straatje in. De Portugees legde de 2-0 binnen met een mooi stiftertje. Met dank aan maatwerken Refaelov.

Felice Mazzu is vol lof over uitblinker Refaelov na zege in Estland: “Lior is een voorbeeld voor de rest van de kleedkamer”
Foto:  BELGA

“Ons spel moet nog beter”

“Lior is een speler die onze groep héél veel bijbrengt”, was Mazzu na de wedstrijd vol lof voor de matchwinnaar. “Hij is een slimme speler, die heel veel tussen de lijnen beweegt, maar ook een heel positieve gast. Met zijn attitude moet hij een voorbeeld zijn voor de rest van de kleedkamer. Ik zag hem diep in de tweede helft nog een tackle doen voor onze bank. Die attitude heb je nodig.”

Ondanks de 0-2-zege wilde Mazzu niet van een perfecte avond spreken. “We hadden nog vaker moeten scoren”, vond de coach. “En ons niveau moet nog hoger. Zeker in de tweede helft hebben we een paar technische fouten gemaakt, waardoor ook zij kansen kregen. Het is goed dat we uiteindelijk de nul hebben gehouden.”

Over een week wacht de return in het Lotto Park – een dubbele voorsprong mag paars-wit daar, tegen dit Paide, echt niet meer weggeven. Anderlecht staat zo met anderhalf been in de laatste voorronde van de Conference League. Daar wacht wellicht het Zwitserse Young Boys, dat donderdagavond met 0-2 ging winnen bij KuPS in Finland.

Anderlecht: Van Crombrugge, Debast, Hoedt, Delcroix, Murillo (73’ Raman), Verschaeren (73’ Trebel), Arnstad (73’ Kana), El Hadj (80’ Stroeykens), Amuzu, Silva (80’ Esposito), Refaelov

Paide: Aksalu, Frolov, Yusif, Klavan, Saliste, Simon, Mool (80’ Mosnikov), Luts (70’ Saarma), Saag (61’ Palumets), Tambedou (70’ Piht), Singhateh (80’ Viidas)

Doelpunten: 10’ Refaelov (Amuzu), 40’ Silva (Refaelov)

Gele kaarten: 69’ Arnstad, 80’ Kana

Toeschouwers: 7.500

Scheidsrechter: David Fuxman (Isr)

Felice Mazzu is vol lof over uitblinker Refaelov na zege in Estland: “Lior is een voorbeeld voor de rest van de kleedkamer”
Foto:  BELGA

Door Yanko Beeckman in Talinn