Live voetbal

18/08Einde

UEFA Europa Conference League > Kwalificatie > Play-off ronde / Speeldag 1

Istanbul Basaksehir - Antwerp

1 - 1
Mounir Chouiar51'
88'Dinis Almeida
Start wedstrijd 19:45 Plaats Istanbul Stadion Basaksehir Fatih Terim Stadyumu Toeschouwers 3 450 Scheidsrechter Jérôme Brisard

Almeida voorkomt nederlaag en kopt Antwerp in het slot nog naar gelijkspel tegen Basaksehir: “En nu thuis afmaken”

Foto:  BELGA

Antwerp stapt morgen met een goeie uitgangspositie het vliegtuig op. Tegen Basaksehir kwam het op achterstand, maar Almeida zorgde voor de 1-1-eindstand. De Great Old heeft zo alles in eigen handen om de poules van de Conference League te halen.

Het had evengoed een bokskamp tussen zwaargewichten kunnen zijn. Met in de ene hoek Michael Frey, in de andere Stefano Okaka. Jongens van wie wij liever geen tik incasseren, of we zouden het – met ons borstkasje zo breed als een stylo – wellicht niet meer kunnen navertellen. Maar bon, in het voetbal gaat het niet over het aantal kilo’s die getild worden in de fitness, wel over de goals. En louter op dat gebied was de eerste helft een sof: nul doelpunten.

Een nul-nulletje, Antwerp leek het niet heel erg te vinden. Niet het minst omdat het in Turkije in een aangepaste formatie aan de aftrap kwam – zonder vleugelspelers. “We doen het normaal nooit, maar door de blessures op de flank kon ik niet anders dan sleutelen”, aldus Van Bommel. “We hebben hier niet eens op kunnen trainen, we hebben het enkel kunnen aangeven tijdens de tactische bespreking.”

Almeida voorkomt nederlaag en kopt Antwerp in het slot nog naar gelijkspel tegen Basaksehir: “En nu thuis afmaken”
Foto:  BELGA

Ondanks de gebrekkige voorbereiding hadden de bezoekers wel grotendeels controle. Alleen als Mounir Chouiar aan de bal kwam, was het alle hens aan dek, al had dat niet uitsluitend met zijn weliswaar vinnige dribbels te maken, maar ook (en misschien wel vooral) met de kwaliteit van zijn rechtstreekse tegenstander. Dinis Almeida zal nooit een Toby Alderweireld zijn. We hadden bovenstaande zin nog maar net getikt of ’t was al van dat: Chouiar kapte Almeida simpel uit en krulde vervolgens heerlijk binnen in de verste hoek: 1-0. De ingeving van Radja net voordien – prachtig schot – had beter verdiend.

Nog een negen

Antwerp moest nu ineens gaan achtervolgen om niet met een achterstand aan de return te beginnen. Het hielp daarbij niet dat hij geen spits op de bank had zitten – Vincent Janssen was geschorst na een oerdomme gele kaart tegen Lillestrom. Nochtans had Frey heus naar de kant gekund: hij werkte wel, maar was onzichtbaar en ongelukkig aan de bal. Mocht Marc Overmars ergens nog een negen weten zitten, dan lijkt ons dat geen overbodige luxe. Voorin is de spoeling dun. “Ik ben wél tevreden over mijn aanvallers”, sprak Van Bommel achteraf. “Kijk, het was een ondankbare wedstrijd. Doe het maar eens. Michael was niet top, dat was niemand, maar hij cijferde zich wel weg in functie van het team.”

Almeida voorkomt nederlaag en kopt Antwerp in het slot nog naar gelijkspel tegen Basaksehir: “En nu thuis afmaken”
Foto:  BELGA

Je kon het Antwerp niet verwijten dat het niet blind op zoek ging naar de gelijkmaker. Een kloof van één doelpunt valt thuis nog wel goed te maken, het mochten er vooral geen twee worden. Van Bommel: “Als je dan toch verliest, dan liever met 1-0.” Ei zo na was het wel 2-0: Butez moest uitpakken met een geweldige parade toen stormram Okaka voor zijn neus verscheen. Je hebt stilaan niet meer genoeg aan de vingers op twee handen om de straffe reddingen van de Fransman bij te houden.

Kolkend Deurne Noord

Net toen niemand het nog verwachtte, lukte Antwerp toch nog de 1-1, waarna het zowaar plots luider werd in het kille Fatih Terim-stadion – de meegereisde Belgen vierden feest. Vines dropte de bal richting de tweede zone, waar uitgerekend Almeida met een buffelstoot Babacan kansloos liet. Op de eretribune slaakte Paul Gheysens een zucht van opluchting: geen eerste verlies, wel een goeie uitgangspositie om naar de poules door te stoten. Dit Basaksehir, een geslepen ploeg, is te pakken. “Nu moeten we het thuis afmaken”, besloot Van Bommel. “Misschien kunnen we dan wat jongens recupereren en er is ook onze twaalfde man. Ik ben blij met dit resultaat, zeker gezien die late lucky 1-1.”

Kwalificatie van Antwerp zou trouwens ook een zegen voor het voetbal zijn – en dat zeggen we zonder vleugje patriottisme. In Istanbul konden we zelf vaststellen dat Basaksehir een spookploeg is: zonder toeschouwers of sfeer. Dan liever een kolkend Deurne Noord…

Door Pieter-Jan Calcoen in Istanbul