Live voetbal

07/08Einde

Jupiler Pro League > Regulier / Speeldag 3

Antwerp - OH Leuven

4 - 2
Radja Nainggolan38'Michael Frey40'Michel Ange Balikwisha71'Michel Ange Balikwisha82'
27'Nachon Nsingi55'Louis Patris
Start wedstrijd 21:00 Plaats Deurne Stadion Bosuilstadion Toeschouwers 11 750 Scheidsrechter Bert Put

Antwerp zegeviert in doelpuntrijke partij tegen OH Leuven en pakt als enige team 9 op 9

Foto:  Isosport

Antwerp is uitstekend aan het seizoen begonnen. Zondagavond pakten de jongens van Mark van Bommel ook tegen OH Leuven de drie punten: 4-2. Marc Brys en co lieten zich wel niet onbetuigd door eerst op voorsprong te komen, en na de rust de gelijkmaker te scoren. Maar Balikwisha (tot twee keer toe) besliste de match alsnog in het voordeel van de thuisploeg. Met deze overwinning is de Great Old de koploper in de competitie.

De Bosuil moet Raphael Holzhauser niet. Telkens als de voormalige Beerschot-middenvelder aan de bal kwam, weerklonk er luid gefluit en gejoel vanop de tribunes. Dat was voor de Oostenrijker klaarblijkelijk het signaal om te laten zien hoe goed hij wel niet kan voetballen – overstapje hier, hakballetje daar. Het was allemaal inefficiënt, om zot van te worden als trainer/ploegmaats, behalve ene keer, toen Holzhauser zowaar een aanval opzette met een pass achter het steunbeen. In de zestien twijfelde Nachon Nsingi minder dan zijn bewaker Toby Alderweireld: 0-1 via een droge streep.

OH Leuven, dat de competitie met twee overwinningen begonnen was, kwam in het eerste halfuur niet of nauwelijks in de problemen. Sterker nog: de Leuvenaars waren het gevaarlijkst. Mousa Tamari liet in de openingsminuten na te profiteren van een toen nog slaperige Michel-Ange Balikwisha – de vleugelaanvaller trapte van dichtbij naast. Een tweede doelpoging van de Jordaniër strandde dan weer op de lat via het been van Pacho, maar de 0-1 kwam er uiteindelijk toch via jeugdproduct Nsingi.

“Ons idee was juist, de uitvoering kon beter”, sprak Mark van Bommel over het eerste halfuur. ‘Moeizaam’ wilde hij het niet noemen, al vond hij het laatste uur wel “een plezier om naar te kijken”, waarmee hij eigenlijk zei dat het voordien wel wat minder was.

Antwerp zegeviert in doelpuntrijke partij tegen OH Leuven en pakt als enige team 9 op 9
Foto:  Isosport

Feit is dat Antwerp pas na de tegentreffer een versnelling hoger schakelde. Op een paar minuten tijd trok Antwerp de scheve situatie recht. Na een knappe collectieve combinatie was Radja Nainggolan het eindstation: met links vloerde de Antwerpenaar Valentin Cojocaru (1-1). De 2-1 kwam voort uit wat niet eens een aanval te noemen was: Ritchie De Laet wierp in op Michael Frey, die met Ewoud Pletinckx in zijn rug een volley uit zijn heupen slingerde. Is Frey de meest verfijnde voetballer? Allerminst. Maar je kunt de Zwitser, wiens schuiver voor 3-1 naast ging, hoe dan ook nog gebruiken.

Herkenbare patronen

Dat bleek ook bij de 3-2: Frey kwam slim afhaken, stuurde Pieter Gerkens de ruimte in, waarop die de lopende Balikwisha vond aan de tweede paal. De lijnrechter had buitenspel gezien, de VAR corrigeerde. Antwerp smachtte naar die nieuwe voorsprong – tussendoor had Patris gelijkgemaakt op een sublieme hoekschop van Holzhauser -, zo bleek bij een discutabele fase bij 2-2. Pletinckx beroerde de bal in de grote rechthoek met de hand, Van Bommel maakte zich opzichtig boos. De Nederlander kreeg prompt geel. “Dom van mij”, zei hij zelf.

Over Van Bommel gesproken trouwens: je moet het hem wel nageven dat Antwerp onder zijn bewind een klinisch, zakelijk elftal geworden is – een paar maanden geleden was het wel anders. Zelfs in matige fases, zoals het eerste halfuur, behoudt de Great Old grotendeels controle dankzij zijn herkenbare spelpatronen en duidelijke organisatie - chapeau. En als je dan spelers hebt die uit het niks het verschil kunnen maken: Balikwisha raakte eerst nog de paal, zijn daaropvolgende schot ging wel binnen (4-2). Als hij deze lijn nu eens zou kunnen doortrekken...

Drie competitieduels ver, drie overwinningen en een kloof van vijf punten op Club. De tussentijdse balans voor Antwerp is mooi – het is het beste begin in de Pro League van de laatste 35 jaar -, zeker omdat er tussendoor ook de Europese belasting is. Antwerp mag dus absoluut genieten en dat deed Van Bommel ook. “Tegen een sterk OH Leuven hebben we onze taak erg goed uitgevoerd. De jongens bleven maar gaan, ondanks het drukke programma. Dat werkte aanstekelijk. Mijn team heeft een fantastische wedstrijd gespeeld.”

Met als beloning die eerste plaats. Antwerp is als enige foutloos, wat Van Bommel niet deed zweven. “De titel? Daar moeten we niet eens over nadenken op dit moment.” Paul Gheysens doet dat uiteraard wel: hij zal maar blij zijn als Antwerp op de laatste speeldag staat waar het nu staat. Bovenin.

Antwerp zegeviert in doelpuntrijke partij tegen OH Leuven en pakt als enige team 9 op 9
Foto:  Isosport

Antwerp: Butez - De Laet, Alderweireld, Pacho, Vines - Yusuf, Nainggolan (88’ Fischer), Gerkens – Miyoshi (74’ Valencia), Frey (74’ Janssen), Balikwisha (88’ Verstraete)

OH Leuven: Cojocaru - Patris, Pletinckx, Ouedraogo (88’ Ngawa) - Tamari, De Norre, Malinov (58’ Mendyl), Thorsteinsson (58’ Dom) – Holzhauser (88’ Gamboa), Maertens, Nsingi (68’ Kuharevych)

Doelpunten: 0-1 Nsingi 27’ (Patris), 1-1 Nainggolan 38’ (Miyoshi), 2-1 Frey 40’, 2-2 Patris 55’ (Holzhauser), 3-2 Balikwisha 71’ (Gerkens), 4-2 Balikwisha 82’

Gele kaarten: Nainggolan 24’, Malinov 29’, Yusuf 90’

Scheidsrechter: Bert Put

Door Pieter-Jan Calcoen