Live voetbal

19/06Einde

Europees Kampioenschap > Groepsfase > Groep A / Speeldag 3

Roemenië - Albanië

0 - 1
43'Armando Sadiku
Start wedstrijd 21:00 Plaats Décines-Charpieu Stadion Parc OL Toeschouwers 49 752 Scheidsrechter Pavel Královec

Albanië schrijft geschiedenis maar volgende ronde is nog niet zeker

Foto: AP

Albanië heeft geschiedenis geschreven in groep A. Het kleine Albanië won zijn eerste wedstrijd ooit op een EK door Roemenië met 0-1 te verslaan. De goal van Armando Sadiku net voor rust was meteen goed voor de zege. Albanië springt zo over Roemenië naar de derde plaats in de groep en hoopt stilletjes om door te stoten naar de volgende ronde.

De voortekenen waren Albanië niet gunstig gezind. Voor de wedstrijd tegen Roemenië waren slechts vier landen die nog geen enkel doelpunt konden scoren: Oostenrijk, Turkije, Oekraïne en... inderdaad, Albanië. Dat was nochtans niet echt vreemd, Albanië is een land dat het vooral moet hebben van een efficiënt blok en -verdediging. In de kwalificatiecampagne voor dit EK scoorde Albanië zeven doelpunten... waarvan vijf tegen Armenië. Roemenië begon deze laatste wedstrijd als derde in de groep, het moest wel winnen om kans te maken op de volgende ronde.

Toch was het Albanië dat de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. Na een studieronde van 20 minuten schakelden de fiere Albanezen een eerste keer vliegensvlug om na een steal op de eigen speelhelft. Lila bracht de bal laag voor tot aan de tweede paal, maar daar slaagde de inlopende Lenjani erin de bal staalhard over het lege Roemeense doel te keilen. Een onbegrijpelijke misser van de speler van Nantes, die trouwens ook werd afgevlagd voor offside.

Albanese geschiedenis

Albanië schrijft geschiedenis maar volgende ronde is nog niet zeker
Foto: AFP

Roemenië kon nog geen potten breken op dit EK en leek verrast door het Albanese blok en enthousiasme van de tegenstander. Tien minuten voor de rust kreeg het Balkanland een nieuwe kans op de verdiende openingstreffer, maar ditmaal faalde Memushaj in de afwerking. De wedstrijd leek halfweg te stranden op een 0-0 gelijkspel, maar daar besliste spits Armando Sadiku -en de Roemeense doelman Tatarusanu- anders over.

Na een ongevaarlijke voorzet vanop rechts van Memushaj ging de Roemeense defensie echter pijnlijk in de fout. Chichires en doelman Tatarusanu gingen beide naar de bal aan de verste paal maar kwamen er allebei niet bij, Sadiku -zowat de kleinste Albanees op het veld- wél. Hij knikte de bal goed overhoeks binnen en wist met zijn vreugde geen blijf. Met zijn zesde internationale doelpunt, het eerste doelpunt van Albanië op dit toernooi had hij zijn land zonet op voorsprong getrapt. De Albanezen gingen massaal uit hun dak en mochten verdiend gaan rusten met 0-1. Toch één minpuntje: er werd alwéér een vuurpijl vanuit het publiek op het veld gegooid...

Lees verder onder de foto!

Albanië schrijft geschiedenis maar volgende ronde is nog niet zeker
Foto: AP

Roemeense bal op de lat

Na de rust kon het weerspannige Albanië zijn favoriete spelletje spelen. Verdedigen in blok en rustig speculeren op de counter dus. Roemenië, op dit EK nog maar goed voor twee doelpunten, vond maar geen oplossing voor het zwart-rode blok. Een kwartier ver in de tweede helft blesseerde spits Alibec (ex-KV Mechelen) zich, Torje moest Roemenië het broodnodige doelpuntje te bezorgen. Na een uur voetballen vertoonde het Albanese blok uiteindelijk toch zijn eerste barstjes.

Albanië schrijft geschiedenis maar volgende ronde is nog niet zeker
Foto: AP

Roemenië voelde dat er een doelpunt zat aan te komen, maar een kwartier voor tijd spatte de 1-1 gelijkmaker uiteen op de Albanese deklat. Getekend Florin Andone, de onfortuinlijke Roemeen deed alles goed behalve scoren. De Roemenen keken naar goalgetter Stancu, die al tweemaal een elfmeter wist om te zetten op dit EK, maar ook hij kreeg de bal niet tegen de touwen. De grootste kans was zelfs nog voor Albanië na, jawel, een counteraanval. Mavraj verlengde de bal na een corner in het zijnet.

Albanië moet beter doen dan twee landen

Na het laatste fluitsignaal konden de Albanezen hun ogen niet geloven. Met hun eerste zege ooit op een EK en het eerste doelpunt ooit op een EK gaat het kleine Balkanland al zeker in de geschiedenisboeken. Het kan zelfs nog doorstoten naar de volgende ronde van dit EK als beste derde, maar moet daarvoor de uitslagen van de andere groepswedstrijden afwachten. Albanië eindigt in groep A op plaats drie met drie punten (met een doelpuntensaldo van -2), Roemenië eindigt als vierde met één punt en is uitgeschakeld.

In het klassement van de beste derdes staat Albanië op plaats drie. Het moet kijken naar de wedstrijden in groep D, E en F want Tsjechië, Zweden en Portugal doen momenteel slechter dan de Albanezen. Als twee van die drie ploegen hun laatste wedstrijd niét winnen, is Albanië zeker van een plaats in de volgende ronde. Al kan dat klassement nog helemaal door elkaar geschud worden. Hou de rekenmachines maar in de aanslag!

Wedstrijden:

Tsjechië - Turkije

Zweden - België

Hongarije - Portugal

Ajeti Man van de Match

De Albanese verdediger Arlind Ajeti is door de UEFA uitgeroepen tot “Man van de Match” na afloop van de wedstrijd in groep A tussen Albanië en Roemenië.

De centrale verdediger van het Italiaanse Frosinone had met zijn secure optreden een groot aandeel in de nul die de Albanese ploeg kon vasthouden in Lyon. (belga)

Door jtp