Live voetbal

22/06Einde

Europees Kampioenschap > Groepsfase > Groep E / Speeldag 3

Italië - Ierland

0 - 1
85'Robbie Brady
Start wedstrijd 21:00 Plaats Villeneuve-d'Ascq Stadion Stade Pierre-Mauroy Toeschouwers 44 268 Scheidsrechter Ovidiu Hategan

Sterk Ierland na late goal tegen Italië toch door naar volgende ronde

Foto: REUTERS

Ierland heeft zich dan toch naar de volgende ronde gevoetbald. De Ieren moesten winnen tegen Italië en deden dat ook. Na een late goal van Brady wonnen de Ieren verdiend met 0-1 tegen een vertimmerd Italië. Door deze overwinning mag Ierland naar de volgende ronde als één van de beste derdes. In de volgende ronde speelt Ierland tegen gastland Frankrijk.

Italië was natuurlijk al geplaatst voor de volgende ronde als groepswinnaar, waardoor bondscoach Antonio Conte zijn hele ploeg door elkaar gooide in vergelijking met de wedstrijd tegen Zweden. Barzagli, Bonucci en Florenzi mochten blijven staan, zij kregen acht nieuwe spelers naast zich. Bij Ierland kregen vier nieuwe spelers de voorkeur na de 3-0 nederlaag tegen België.

Iers plannetje werkt

Ierland had zijn lot niet in eigen handen, maar moest sowieso wel winnen om nog kans te maken op de volgende ronde. Het groene legioen kwam dan ook vol vuur aan de aftrap en duwde het vertekende Italië meteen met de rug tegen de muur. Het leverde het gewenste resultaat, Hendrick kreeg een verre bal aangespeeld. Even kijken, aanleggen en schieten, dacht de speler van Derby County. Doelman Salvatore Sirigu, vervanger van Gianluigi Buffon, zag de bal met doodsangsten naar de winkelhaak vliegen... maar het leer ging maar net naast de kruising naast.

Sterk Ierland na late goal tegen Italië toch door naar volgende ronde
Foto: Photo News

Italië meteen gewaarschuwd, maar hun lesje hadden de blauwhemden nog niet geleerd. Ierland had een goed plannetje uitgedokterd en kregen tien minuten na de kanonskogel een tweede grote kans. Ditmaal zag Sirigu de bal wel goed komen, de tweede doelman van PSG duwde een kopbal van Murphy maar net over de lat. Italië gaf helemaal niet thuis voor de rust, en dat gaf zelfs de Ierse doelman een boost van zelfvertrouwen. Na een terugspeelbal hakte doelman Randolph zich oog in oog met Zaza knap vrij.

Niet gefloten penalty

De eerste Italiaanse kans kwam er pas twee minuten voor halfweg. Immobile vond geen enkele oplossing en haalde dan maar van ver uit. De bal verdween naast de paal buiten. Het was echter niet het laatste wapenfeit van de eerste helft, want op slag van rust had de bal op de stip gemoeten voor Ierland. Bernardeschi, één van de acht wisselspelers, liep duidelijk McClean aan in de zestien, maar ref Hategan wuifde het massale Ierse protest weg. Onterecht.

Lees verder onder de foto’s!

Sterk Ierland na late goal tegen Italië toch door naar volgende ronde
Foto: Photo News
Sterk Ierland na late goal tegen Italië toch door naar volgende ronde
Foto: Photo News
Sterk Ierland na late goal tegen Italië toch door naar volgende ronde
Foto: Photo News
Sterk Ierland na late goal tegen Italië toch door naar volgende ronde
Foto: AP

Italië wist dat het beter moest en kwam beter uit de kleedkamer. Al na zeven minuten stak het (eindelijk) de neus aan het venster, Zaza pakte een voorzet vanop de flanken meteen op de slof maar trapte net over de lat. Hoopgevend, maar de Italiaanse storm ging even snel weer gaan liggen als ze gekomen was. De Italianen zaten duidelijk al met hun hoofd in de volgende wedstrijd, de achtste finale tegen Spanje, en lieten de Ieren het werk doen. Die hadden echter hun meeste pijlen verschoten voor de rust, de vermoeidheid eiste zijn tol voor de Boys in Green.

Iers bondscoach Martin O’Neill probeerde met wat aanvallende wissels een nieuwe wind te laten waaien door de Ierse ploeg, maar het was daarentegen Italië dat het laken naar zich toetrok in het laatste kwartier. De ingevallen Insigne toonde waarom hij geen genoegen neemt met een plaats op de bank en krulde de bal tegen de binnenkant van de paal.

Alsnog een doelpunt

Ierland pufte, maar was nog niet uitgeteld. Bij Italië kwam Stephan El Shaarawy de tijd volmaken, Martin O’Neill smeet met Wes Hoolahan zijn laatste troef op tafel. De Wessiah van Ierland toonde zich bijna meteen na een dieptepass, maar oog in oog met Sirigu trapte de sterspeler van Ierland veel te zwak in de armen van de Italiaanse doelman. De verdiende winning goal kwam er echter toch voor Ierland, want Robbie Brady kopte een prinsheerlijke voorzet van diezelfde Wes Hoolagan onhoudbaar tegen de netten!

Ierland hield vol, en mag alsnog naar de volgende ronde als één van de beste derdes. Ierland speelt in de volgende ronde tegen gastland Frankrijk.

Door jtp