Live voetbal

26/06Einde

Europees Kampioenschap > 1/8 Finale / Speeldag 1

Duitsland - Slowakije

3 - 0
Jérôme Boateng8'Mario Gómez43'Julian Draxler63'
Start wedstrijd 18:01 Plaats Villeneuve-d'Ascq Stadion Stade Pierre-Mauroy Toeschouwers 44 312 Scheidsrechter Szymon Marciniak

Duitsland met vingers in de neus naar kwartfinale

Foto: Photo News

Wereldkampioen Duitsland heeft zich met sprekend gemak voor de kwartfinales van het EK geplaatst. In de achtste finale was Slowakije een maatje te klein, die Mannschaft won vlot met 3-0. Zaterdag wacht de Duitsers een heuse topaffiche tegen de winnaar van Italië-Spanje, dat maandagavond nog gespeeld wordt.

David tegen Goliath, oftewel Slowakije tegen het almachtige Duitsland in de achtste finales. En of de regerende wereldkampioen korte metten wilde maken met de voetbaldwerg. Al vanaf het eerste fluitsignaal drukten de troepen van Joachim Löw de tegenstander de eigen zestien in en al na zeven minuten moest de Slowaakse doelman Matus Kozacik een knappe parade uit zijn mouwen schudden om een kopbal van Sami Khedira over zijn dwarsligger te tikken. Daar ontsnapten de Slowaken dus nog net, maar een aantal tellen later was het wel prijs. De hoekschop die volgde kwam voor de voeten van de toch speelklare Jerôme Boateng terecht. Die nam het leer ineens op de slof en zag de 1-0 via een Slowaaks been in doel verdwijnen.

Özil mist, Neuer redt de meubelen

De Duitsers al snel op voorsprong dus, maar de voet ging maar niet van het gaspedaal. Nog voor het kwartier duwde Martin Skrtel iets te opzichtig Mario Gomez omver in de zestien. Mesut Özil zette zich achter de bal maar Kozacik kon de wel erg slappe strafschop pareren. Even later probeerde Özil het dan maar op dezelfde manier als zijn ploegmaat Boateng, maar de volley van de spelmaker likte de paal. Kwam Slowakije dan helemaal niet aan kansen? Toch wel en het was meteen een geweldig grote. Juraj Kucka wierp zich naar een voorzet, een geniale Manuel Neuer liet het hele Stade Pierre Mauroy nog eens zien waarom hij zich op dit EK nog geen enkele keer moest omdraaien. Het bleek een cruciale redding te zijn, want enkele minuten later stond de 2-0 op het bord. Julian Draxler speelde de Slowaakse defensie op een hoopje, Gomez had maar binnen te duwen.

Duitsland met vingers in de neus naar kwartfinale
Foto: AFP

Uitspelen

Na rust vervelden David en Goliath tot kat en muis. De blauwhemden kregen de bal, de Duitsers promootten nog eens hun bekendste exportproduct: Gründlichkeit. Hamsik en Kucka mochten wel eens aanleggen, maar in grote problemen kwamen Neuer en de zijnen nooit. Sterker nog: op het uur vonden ze het best wel welletjes en bekroonde Draxler zijn prima wedstrijd met een hoge en droge knal in doel: 3-0, de hoop op een stunt van formaat kon de prullenbak in.

Duitsland deed het laatste halfuur wat het wilde, de Slowaken konden geen vuist meer maken. Na deze makkelijke zege mogen de Duitsers zich opmaken voor een wedstrijd tegen de winnaar van het duel tussen Italië en Spanje van maandagavond. De kwartfinale wordt zaterdag om 21 uur in Bordeaux gespeeld.

Door Lars Godeau