Live voetbal

06/07Einde

Europees Kampioenschap > Halve finale / Speeldag 1

Portugal - Wales

2 - 0
Cristiano Ronaldo50'Nani53'
Start wedstrijd 21:00 Plaats Décines-Charpieu Stadion Parc OL Toeschouwers 55 679 Scheidsrechter Jonas Eriksson

Ronaldo wint de strijd van Bale en loodst Portugal naar EK-finale

Foto: REUTERS

Voor het eerst dit toernooi heeft Portugal een wedstrijd binnen de reguliere speeltijd kunnen winnen. Tegen Wales waren doelpunten van Ronaldo en Nani goed voor een plek in de finale. Daarin wacht de winnaar van de wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk.

Je moet het maar doen: maar één EK-matchen winnen (binnen de reguliere speeltijd van 90 minuten) maar wel in de finale staan. Portugal speelde in de groepsfase immers drie keer gelijk, had daarna verlengingen nodig tegen Kroatië (1-0) en deed het dan met strafschoppen tegen Polen. Tegen Wales lukte het dus wel: Ronaldo en Nani schoten de Portugezen naar de zevende hemel.

Ronaldo wint de strijd van Bale en loodst Portugal naar EK-finale
Foto: Photo News

Zwak Wales

Voor de fans van de Rode Duivels was vooral de eerste helft pijnlijk om zien. Geen van beide ploegen maakte veel indruk en het Wales uit deze match leek in niets op de ploeg die Hazard en co uit dit EK wipten. Enkel Gareth Bale liet zien waarom hij de duurste voetballer op deze planeet is. Hij flitste enkele keren, maar stond er alleen voor. Collega-vedette Aaron Ramsey was immers geschorst na een gele kaart tegen België. En Portugal? Ook dat schitterde niet. Het kon het Welshe blok niet ontwrichten en kwam niet verder dan enkele schuchtere pogingen.

Ronaldo doet het weer

In de tweede helft zagen we gelukkig wél doelpunten. Al na vijf minuten kopte Ronaldo -wie anders- staalhard binnen na een indrukwekkende sprong (zie foto onder), drie minuten later maakte Nani het karwei helemaal af nadat hij een schot van alweer Ronaldo van richting deed afwijken: 2-0.

Ronaldo wint de strijd van Bale en loodst Portugal naar EK-finale
Foto: Photo News

De goals maakten de match er niet beter op. Wales probeerde nog wel, maar had te weinig in huis om nog gevaarlijk te zijn. Enkel Bale kon nog dreigen, maar hij stuitte op Ricardo.

Portugal speelde het rustig uit, al kwam het nog enkele keren dicht bij de 3-0. Het wilde vooral zo weinig mogelijk energie verspelen. Zondag wacht immers de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Duitsland, en dat is andere koek.

Tweede finale

Ronaldo maakte trouwens zijn derde doelpunt op dit EK, zijn negende al in totaal, waarmee hij naast Michel Platini topschutter aller tijden wordt (de Fransman scoorde al zijn goals wel op het EK 1984). En nog een leuke statistiek: Ronaldo deed aan zeven toernooien mee met Portugal en scoorde in elk daarvan.

Voor de 31-jarige speler van Real wordt de finale waarschijnlijk zijn laatste kans om een groot toernooi te winnen. In 2004 speelde de toen nog piepjonge vedette in eigen land al eens een EK-finale, maar toen verraste Griekenland heel Europa.

Ronaldo wint de strijd van Bale en loodst Portugal naar EK-finale
Foto: EPA
Door maj