Live wielrennen

15/08Einde

BinckBank Tour

Etappe 3: Aalter - Antwerpen

Renner Ploeg Tijd
1 Taco van der Hoorn Roompot - Nederlandse Loterij 3:47:42
2 Maxime Vantomme WB - Aqua Protect - Veranclassic +3
3 Sean De Bie Veranda's Willems - Crelan
+ Toon de volledige uitslag
Aalter
Antwerpen
174.9 km
Start wedstrijd 12:29

Vroege vlucht verrast peloton in BinckBank Tour: Nederlander Van der Hoorn wint derde etappe voor twee Belgen

Taco van der Hoorn heeft de derde etappe in de BinckBank Tour gewonnen. In de straten van Antwerpen was de man van Roompot zijn drie medevluchters te slim af. Maxime Vantomme (WB-Aqua Protect-Veranclassic) snelde achter de Nederlander naar de tweede plek, Sean De Bie (Veranda’s Willems-Crelan) werd derde. Zij maakten deel uit van een kopgroep van vijf die er al vroeg in de rit vandoor ging. Het peloton kwam ondanks beukwerk van de sprintersploegen te laat. Matej Mohoric (Bahrain Merida) werd vierde en is de nieuwe leider.

Er stonden vandaag 174 kilometers op het programma, van Aalter naar Antwerpen. Na een snelle start raakten vijf renners weg: Sean De Bie (Veranda’s Willems-Crelan), Matje Mohoric (Bahrain Merida), Maxime Vantomme (WB-Aqua Protect-Veranclassic), Jesper Asselman en Taco van der Hoorn (beiden Roompot). Zij reden al snel een minuut voorsprong bij elkaar, de vlucht van de dag was vertrokken. Met Mohoric kregen de twee Belgen en twee Nederlanders een taaie klant mee. De Sloveen won vorig seizoen een rit in de Vuelta, juichte dit jaar al in de Giro en kroonde zich tot Sloveens kampioen op de weg.

De vijf zouden een maximum voorsprong van 3’40” krijgen, in het peloton waren het vooral BMC en LottoNL-Jumbo die het tempo bepaalden. Ondanks het stevige kopwerk van die twee ploegen hielden de vijf vooraan goed stand, de voorsprong zakte slechts mondjesmaat, op 50 kilometer van de meet hadden ze nog steeds drie minuten. Het ging nochtans hard in het peloton, meerdere renners achteraan kwamen in de problemen.

Maar ondanks dat stevige tempo in het peloton bleef de achterstand meer dan twee minuten. Ondertussen kwamen we op 20 kilometer van de streep, de vijf vooraan draaiden goed rond en hielden stand. Vooral Mohoric maakte indruk met zijn kopbeurten. Pas op 12 kilometer van de meet ging het verschil onder de twee minuten, het beloofde een razendspannend slot te worden. In het peloton was ondertussen ook Quick Step Floors een handje komen toesteken, maar veel effect had dat niet.

Vroege vlucht verrast peloton in BinckBank Tour: Nederlander Van der Hoorn wint derde etappe voor twee Belgen
Foto: Photo News

Met de minuut werd steeds duidelijker dat - als ze niet zouden stilvallen - de vijf vooraan het onder elkaar gingen uitvechten. Het verschil ging zelfs opnieuw boven de twee minuten, in het peloton zat er te weinig lijn in de achtervolging. De achtervolgers kwamen dan ook amper dichter.

Op 5 kilometer van de meer besliste Mohoric dat hij niet wilde wachten op de sprint en de Sloveen viel aan. Asselman moest voor het Roompot-duo de kastanjes uit het vuur halen, maar slaagde er niet in de kloof te dichten. Dat lukte een sterke De Bie wel, en de Belg neutraliseerde ook poging twee en drie van Mohoric. Asselman waren we ondertussen wel kwijt door de versnellingen.

Bij het ingaan van de laatste kilometer versnelde Van der Hoorn. Mohoric leek het gat te dichten, maar hield dan de benen stil. De Bie en Vantomme namen niet over en zo kreeg Van der Hoorn de zege in de schoot geworpen. Voor de Nederlander is het de mooiste zege uit zijn carrière tot dusver. Vantomme spurtte naar de tweede plek, De Bie werd derde. Mohoric werd vierde, maar zag zijn aanvalslust beloond met de leiderstrui, die hij overneemt van Stefan Küng.

Vroege vlucht verrast peloton in BinckBank Tour: Nederlander Van der Hoorn wint derde etappe voor twee Belgen
Foto: BELGA

- Uitslag -

1. Taco van der Hoorn (Ned/RNL) de 166.0km in 3u47:42 (gem. 43.741764km/u)

2. Maxime Vantomme (Bel/WVA) op 0:00

3. Sean De Bie (Bel/VWC) 0:00

4. Matej Mohoric (Sln/TBM) 0:00

5. Jesper Asselman (Ned/RNL) 0:35

- Stand -

. Matej Mohoric (Sln/TBM) de 356.0km in 8u03:56 (gem. 44.138313km/u)

2. Sean De Bie (Bel/VWC) op 0:01

3. Stefan Kung (Zwi/BMC) 0:22

4. Maxime Vantomme (Bel/WVA) 0:25

5. Taco van der Hoorn (Ned/RNL) 0:34

Door rahe