Live wielrennen

11/10Einde

Ronde van Turkije

Etappe 3: Fethiye - Marmaris

Renner Ploeg Tijd
1 Sam Bennett BORA - hansgrohe 3:16:27
2 Maximiliano Richeze Deceuninck - Quick-Step
3 John Degenkolb Trek - Segafredo
+ Toon de volledige uitslag
Fethiye
Marmaris
137 km
Start wedstrijd 12:21
27°
1bf

Quick Step moet nog even wachten op absoluut record: Bennett verpest opnieuw het feest in Turkije

Foto: rr

In 2001 won Patrick Lefevere met het toenmalige Mapei-Quick.Step liefst 71 wedstrijden, een absoluut record voor de Belgische manager. Na een alweer verbazend sterk seizoen lijkt Quick Step Floors dat fabelachtige record dit jaar te kunnen evenaren of zelfs breken. Maar voorlopig blijft ‘the Wolfpack’ steken op 70 zeges. In Turkije was Sam Bennett van Bora-Hansgrohe voor de tweede dag op rij spelbreker.

In de derde etappe kregen de renners tussen Fethiye en Marmaris 137,2 kilometer voorgeschoteld. Een korte rit en het duurde dan ook niet lang vooraleer de vroege vlucht vorm kreeg. Mads Würtz Schmidt, Fernando Barcelo, Benat Txoperena, Aldemar Reyes, Muhammed Atalay, Ferit Saml en onze landgenoot Kenneth Van Rooy, die ook al in de openingsrit meeschoof in de ontsnapping van de dag, kregen maximaal 3:10 voorsprong, waarna de sprintersploegen BORA - hansgrohe en Bahrain Merida en in iets minder mate Quick-Step Floors de handen uit de mouwen staken.

Net voor de eerste helling van de dag, op 30 kilometer van de aankomst, was de voorsprong van de zeven onder de minuut gezakt. Op die helling lieten Schmidt, Barcelo en Reyes hun medevluchters achter en probeerde Joaquim Silva vanuit het peloton de oversteek naar de vluchters te maken. Zonder succes, het trio bleef op kop, wel met nog slechts 40 tellen op het peloton. Op de tweede en laatste helling, op 13 kilometer, werd het peloton eerst door UAE Emirates en vervolgens door Astana gemend.

De vluchters werden gegrepen en in het peloton moesten meerdere renners afhaken. Diego Ulissi probeerde weg te rijden bergop en kreeg wat later Alexey Lutsenko en Nicolas Roche in steun. Veel voorsprong fietsten ze niet bij elkaar. In de afdaling keerden verschillende groepjes terug en uiteindelijk ging een peloton van zo’n 80 man richting finish.

Quickstep-treintje

In de sprint toonde Bennett zich net als woensdag de slimste. Hij nestelde zich weer in de leadout van Quick-Step en boekte zijn tweede overwinning op rij, goed voor zijn zesde zege dit seizoen en de vijfde in de WorldTour, na drie ritzeges in de Giro. In Turkije was Bennett vorig jaar al goed voor vier ritzeges.

Woensdag moest de Colombiaan Alvaro Hodeg van Quick Step Floors al het hoofd buigen voor Bennett, vandaag strandde de Argentijn Maximiliano Richeze in het zog van de Ier. De Duitser John Degenkolb sprintte naar de derde stek. Eliot Lietaer was met een twaalfde plaats beste Belg.

Bennett verstevigde zijn leidersplaats en heeft nu tien seconden voorsprong op Richeze. Degenkolb is op 22 seconden derde. Thomas Sprengers volgt als beste Belg op 23 seconden op de vijfde plaats.

71 zeges geen absoluut record

Die 71 zeges zijn een absoluut record voor Lefevere maar in het moderne wielrennen (sinds 2000) deed één ploeg nog beter. En zelfs tweemaal: Team Columbia - HTC klokte in 2009 af op 85 zeges, het jaar daarvoor pronkte het toenmalige Team Columbia met 77 zeges.

Uitslag:

1. Sam Bennett (Ier/BOH) in 3u16:47 (gem. 40,47 km/u)

2. Maximiliano Richeze (Arg/QST) op 0:00

3. John Degenkolb (Dui/TFS) 0:00

4. Patrick Bevin (NZe/BMC) 0:00

5. Ahmet Orken (Tur/TUR) 0:00

6. Alexey Lutsenko (Kaz/AST) 0:00

7. Nathan Haas (Aus/TKA) 0:00

8. Ivan Garcia (Spa/TBM) 0:00

9. Przemyslaw Kasperkiewicz (Pol/DMP) 0:00

10. Mikel Aristi (Spa/EUS) 0:00

...

12. Eliot Lietaer (Bel/WVA) 0:00 .

Door vml