Live wielrennen

17/03Einde

Parijs - Nice

Etappe 8: Nice - Nice

Renner Ploeg Tijd
1 Ion Izagirre Astana Pro Team 2:41:10
2 Oliver Naesen AG2R La Mondiale +18
3 Wilco Kelderman Team Sunweb
+ Toon de volledige uitslag
Nice
Nice
110 km
Start wedstrijd 14:08

Piepjong toptalent Bernal wint Parijs-Nice, Naesen grijpt net naast ritzege in slotetappe

Foto: AFP

Leider Bernal beleefde barre momenten in de slotetappe van Parijs-Nice. Hij werd zwaar bestookt door zijn Colombiaanse landgenoot Quintana maar hield stand met de hulp van zijn machtige Sky-formatie, die geen bezwaar had tegen de ritwinst van de Spanjaard Ion Izaguirre. Thomas De Gendt mocht mee op het eindschavotje, met zijn derde bolletjestrui in de “Koers naar de Zon.”

Bekijk hier onze digitale wielergids.

Rusting rondjes draaien op de Promenade des Anglais was er niet bij in de slotetappe van Parijs-Nice, ver van de klassieke apotheose in de grote ronden. Massasprint? Geen denken aan als besluit van de achtste etappe, een tocht van amper 110 kilometer met start en aankomst in de mondaine badplaats aan de Azurenkust. Kort maar hevig, met onderweg liefst zes cols. Niet van het kaliber dat de renners over een paar maanden krijgen voorgeschoteld in Dauphiné en Tour uiteraard, maar meer dan stekelig genoeg om oorlog te maken tegen de stelling van leider Bernal en het machtige Sky.

LEES OOK.ANALYSE. Er schitteren te veel Colombianen om nog van toeval te spreken

Op de eerste beklimming van de dag, de Côte de Levens, was het al prijs. Eerst nog een schuchtere poging van een paar renners, niet gevaarlijk voor de man in het geel, waaronder Dylan Teuns. Ze werden echter bijgehaald door zeventien anderen. Daarbij wel de Rus Zakarin, achtste in het klassement op weliswaar een kleine drie minuten van Bernal, en Bob Jungels, de nummer tien. Ook onder meer Moinard, Luis Lean Sanchez, Trentin, Calmejane. Martinez, Yates, Soler. Geen Thomas De Gendt, geen De Marchi, zijn enige concurrent voor de bergprijs? In eerste instantie niet, maar het duurde niet lang of de Kemmerzekenaar knalde in één ruk vanuit het peloton over alles en iedereen heen naar Bob Jungels, voor wie het wat te traag ging in de spits. Bijtijds om op de top van die Levens (2de cat.) de puntjes mee te scharrelen en zijn bolletjestrui definitief veilig te stellen (lees meer).

De Gendt en Jungels werden al dra bijgehaald door een peloton van 35 renners. Daarbij naast Oliver Naesen, Kelderman en Henao deze keer ook Alessandro De Marchi. Meer uit gewoonte dan wat anders, want op de Côte de Châteauneuf (2de cat.) deed de Italiaan niet eens mee voor de punten. De Gendt kon het zich gerust permitteren om in het spoor van Trentin als tweede boven te komen.

Op de Col de Calaïson (2de cat.) vond Sky het stilaan genoeg geweest en zetten de donkerblauwen zich op kop van de groep, die meteen fel ging uitdunnen. Voorin namen Trentin, Van Garderen en El Fares afstand van hun gezellen, terwijl het peleton steeds dichter naderde. Alle hens aan dek werd het echter bij een uitval van Nairo Quintana in de aanloop naar de Côte de Peille, de eerste col van eerste categorie. Quintana, de derde van het klassement, op 46’’ van zijn landgenoot Bernal. Hij vond bovendien steun genoeg in de vluchtersgroep, met Soler en Anacona.

Sky liet uiteraard niet begaan, terwijl de versnelling fataal werd voor Philippe Gilbert, bij de start nog de onverhoopte tweede van de stand. De Monegask had zich echter wijselijk geen illusies gemaakt. Met de hulp van Soler zette Quintana geweldig druk op het team van de leider, zodat hij zelfs virtueel leider werd, in één moeite de weggesnelde Van Garderen opslokkend. Tien renners bleven ondertussen in de buurt van Quintana, waarbij onze landgenoot Oliver Naesen en de Nederlander Kelderman.

De uitdagers kregen de steun van Astana, waardoor de groep met Bernal voortdurend bleef schommelen op een kleine minuut, met de Col d’Eze in zicht. Quintana grabbelde in de vlucht nog wel drie bonificatieseconden mee, maar stond er even verder zowat op zijn eentje voor, toen Soler achter bleef. Sky heroverde de controle over de wedstrijd en wipte Quintana uit zijn virtuele leiderstrui. Oliver Naesen peddelde samen met de koplopers over de kruin van de Col d’Eze, met de groep-Bernal die weer even terrein verloor.

In de afzink bleef Quintana vol risico de forcing voeren, met een steengoeie Naesen in het zog. Het bleef echter dansen op een slappe koord, wat de eindwinst betrof. Voortdurend een kwestie van een paar seconden vóór of tegen, alhoewel Bernal vijf ploegmaats in stelling kon brengen in het verweer.

Op de eerste hellingen van de Col des Quatre Chemins (2de cat.), de slotklim van deze Parijs-Nice, profiteerde Ion Izaguirre van een aanval van Van Garderen om alleen naar de leiding te gaan. Ondertussen peddelde Bernal – die zelf mee draaide in de achtervolging – weer netjes in een gele trui die weer helemaal van hem was. Izaguirre rondde zijn solo netjes af. Winst nummer achttien voor Astana. Oliver Naesen sprintte voor de tweede stek, met Quintana en Bernal achter zijn rug op een zakdoek. In de eindstand is Naesen op een dertiende plaats uiteindelijk nog de beste Belg. Philippe Gilbert tuimelde in de laatste etappe nog van de tweede naar de vijftiende plaats. Dylan Teuns werd zeventiende.

Rituitslag

1. Ion Izagirre (Spa/AST

2. Oliver Naesen (Bel/ALM) op 0:18

3. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 0:18

4. Daniel Martinez (Col/EF1) 0:18

5. Felix Grosschartner (Oos/BOH) 0:18

6. Domenico Pozzovivo (Ita/TBM) 0:18

7. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 0:18

8. Simon Yates (GBr/MTS) 0:20

9. Tejay van Garderen (VSt/EF1) 0:20

10. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:22

De eindstand in de 77e Parijs-Nice:

1. Egan Bernal (Col/SKY)

2. Nairo Quintana (Col/MOV) op 0:39

3. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 01:03

4. Jack Haig (Aus/MTS) 01:21

5. Romain Bardet (Fra/ALM) 01:45

6. George Bennett (NZe/TJV) 02:20

7. Rudy Molard (Fra/GFC) 03:02

8. Bob Jungels (Lux/DQT) 03:06

9. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 03:12

10. Ilnur Zakarin (Rus/TKA) 04:07

...

13. Oliver Naesen (Bel/ALM) 05:36

15. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 06:19

17. Dylan Teuns (Bel/TBM) 07:37 .

Piepjong toptalent Bernal wint Parijs-Nice, Naesen grijpt net naast ritzege in slotetappe
Foto: Photo News
Piepjong toptalent Bernal wint Parijs-Nice, Naesen grijpt net naast ritzege in slotetappe
Foto: Photo News
Door Paul De Keyser