Live wielrennen

30/03Einde

Ronde van Catalonië

Etappe 6: Valls - Vila-seca

Renner Ploeg Tijd
1 Michael Matthews Team Sunweb 3:56:36
2 Phil Bauhaus Bahrain - Merida
3 Daryl Impey Mitchelton - Scott
+ Toon de volledige uitslag
Valls
Vila-seca
169.1 km
Start wedstrijd 12:55
16°
2bf

Michael Matthews wint millimeterspurt en pakt tweede zege in Ronde van Catalonië, Lopez blijft leider

Foto: Photo News

Michael Mathhews heeft de zesde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De man van Team Sunweb was in Vila-Seca de snelste van het peloton, hij hield nipt Phil Bauhaus (Bahrain-Merida) af. Miguel Angel Lopez (Astana) blijft leider. Onze landgenoot Floris De Tier (Jumbo-Visma) reed zich in de kijker door deel uit te maken van de vlucht van de dag.

Klik hier voor onze digitale wielergids

Josef Cerny (CCC), Mikel Iturria (Euskadi Basque Country-Murias) en Geoffry Bouchard (AG2R) zorgden meteen na de start voor de eerste scheiding in een rit van 169 kilometer lang, met twee hellingen van derde categorie. Het trio fietste na 30 kilometer al een mooi bonus van 1’47” bij elkaar. Achter hen probeerde een ander trio de sprong te maken. Madrazo (Burgos-BH) slaagde daar niet in, Riesebeek (Roompot-Charles) en onze landgenoot Floris De Tier (Jumbo-Visma) rondden hun inspanning wel succesvol af. De maximum voorsprong van de koplopers zou 2’45” bedragen.

Dimension Data, Sunweb Bahrain Merida hielden het tempo strak in het peloton. Na de tweede helling op 51 kilometer van de meet ging het steevast bergaf, de laatste 20 kilometer waren vlak. Een spurt leek dus onafwendbaar, Michael Matthews (Sunweb) werd vooraf getipt als favoriet. Van André Greipel (Arkéa Samsic) moest hij alvast geen tegenstand verwachten, want de Duitser kwam niet meer aan de start van de zesde rit. Gisteren gaven ook Hodeg (Deceuninck-Quick Step) en Gasparotto (Team Dimension Data) er al de brui aan.

De vijf vooraan vochten voor wat ze waard waren, maar het werd snel duidelijk dat er geen verrassing inzat zoals gisteren. Het peloton behield de controle en verkleinde stelselmatig het verschil. Vooraan moest Mikel Iturria van Euskadi-Murias de rol lossen op 25 kilometer van de meet. De vier andere zetten moedig door, maar De Tier en co zagen hun avontuur op circa 12 kilometer van de meet tot een einde komen.

In het peloton steeg de nervositeit en was er ook een valpartij. Raakten betrokken: Lammertink (Roompot-Charles), Delaplace (Arkéa Samsic) en …Yates (Mitchelton-SCOTT). Gelukkig voor de ploeg was het Simon die tegen de grond ging en niet zijn broer Adam, nummer twee in de stand.

Aangezien Arkéa Samsic Greipel zag opgeven, konden de vrijbuiters van de ploeg eens iets proberen. Brice Feillu viel aan op 10 kilometer van de meet, maar ver droeg zijn poging niet. In het peloton bleef het nervositeit troef, op iets meer dan 5 kilometer van de meet lagen er opnieuw enkele renners tegen het asfalt. Niklas Eg (Trek-Segafredo) leek het zwaarste slachtoffer.

De sprintersploegen trokken er zich weinig van aan en vochten voor de beste plaatsen. Iedereen leek zich op te maken voor de spurt, maar dan versnelde Davide Formolo (BORA-Hansgrohe) en die kreeg zowaar leider Lopez mee in zijn zog. De man van Astana rook zijn kans op nog enkele bonificatieseconden. Zover kwam het niet, het peloton raasde nog voorbij het duo en sprintte voor de zege. Matthews had daarin een taaie klant aan Bauhaus, maar de Australiër was nipte de snelste en pakt zo zijn tweede zege van de week. Lopez blijft leider.

Uitslag:

1. Michael Matthews (Sunweb)

2. Phil Bauhaus (Bahrain-Merida)

3. Daryl Impey (Mitchelton-Scott)

4. Patrick Bevin (CCC)

5. Mikel Aristi (Euskaltel)

Stand:

1. Miguel Angel Lopez (Astana)

2. Adam Yates (Mitchelton-SCOTT)

3. Egan Bernal (Team Sky)

4. Nairo Quintana (Movistar)

5. Daniel Martin (UAE Team Emirates)

Michael Matthews wint millimeterspurt en pakt tweede zege in Ronde van Catalonië, Lopez blijft leider
Foto: Photo News
Door Raf Hermans