Live wielrennen

15/05Einde

Giro d'Italia

Etappe 5: Frascati - Terracina

Renner Ploeg Tijd
1 Pascal Ackermann BORA - hansgrohe 3:15:44
2 Fernando Gaviria UAE Team Emirates
3 Arnaud Démare Groupama - FDJ
+ Toon de volledige uitslag
Frascati
Terracina
130.8 km
Start wedstrijd 14:10 Gem. snelheid 42.916
13°
2bf

Uitgeregende Giro-etappe eindigt in vreemde massaspurt: Pascal Ackermann boekt tweede ritzege

Pascal Ackermann heeft zijn tweede ritzege beet in deze Giro. De Duitser van BORA hansgrohe spurtte in een uitgeregend Terracina een zucht sneller dan Fernando Gaviria, van Elia Viviani was geen sprake. En zo kwam een eind aan een chaotische dag met opgaven, dopingzaken en te veel regen.

Wat een rustige, zonovergoten etappe van Frascati naar Terracina had moeten worden, is uitgedraaid in een uitgeregende tocht van honderdveertig kilometer met heel wat kommer en kwel.

We sommen even voor u op: het Oostenrijkse dopingonderzoek Operatie Aderlating zorgde ervoor dat Kristijan Koren van zijn werkgever Bahrain-Merida niet mocht starten. Hij wordt door het onderzoek in verband gebracht met bloeddoping en dat mag niet. Exit Koren, Alessandro Petacchi mocht zijn rol als cocommentator van de Italiaanse staatstelevisie RAI ook inleveren als gevolg van hetzelfde onderzoek. We waren niet eens gestart.

En daar was al de volgende vraag: zou Tom Dumoulin starten na zijn val gisteren in volle finale? Ja, Tom Dumoulin startte maar de neutralisatie was nauwelijks voorbij of de Nederlander kneep de remmen dicht en zette zich in de ploegwagen. “De kniepijnen waren van die aard dat verder fietsen geen zin had”, luidde de teneur van zijn betoog.

Exit Dumoulin dus, de vijfde etappe was nog maar net begonnen of de Giro was al één van zijn topfavorieten kwijt.

En dan was er nog de regen. Geen mals drasje maar heuse Italiaanse pijpenstelen, honderdveertig kilometer aan een stuk. Vijf renners leken er zich niets van aan te trekken: Miguel Florez Lopez, Umberto Orsini, Ivan Santaromita, Enrico Barbin en onze landgenoot Louis Vervaeke. De ploegmaat van Tom Dumoulin profiteerde meteen van het afstappen van zijn kopman en ging vrijuit zijn kans.

Alleen gaf het peloton de vijf geen ruimte. De korte etappe en de wetenschap dat het laatste deel grotendeels in dalende lijn verliep, deed het peloton besluiten dat een grote voorsprong weggeven niet de juiste tactiek zou zijn. Dus kregen Vervaeke en co nooit meer dan twee minuten

Vervaeke solo

De laatste helling van de dag was voor Oost-Vlaming Vervaeke - als belofte winnaar van onder anderen de Ronde van de Isard - het signaal om zijn vluchtgezellen in de steek te laten. Met nog vijftig kilometer voor de boeg trok de Oost-Vlaming alleen op avontuur. Een ongelijke strijd tussen één renner en het peloton kwam op gang en hoe kranig Vervaeke zich ook verweerde, uiteindelijk moest ook hij zich gewonnen geven. Op 23 kilometer van de finish zat ook voor Vervaeke het avontuur erop.

Vervroegde tijdsopname

Intussen had de organisatie ingegrepen door de tijdsopname te vervroegen naar de eerste passage aan de finishlijn zodat het lokale circuit van negen kilometer van geen enkele waarde was voor het klassement. De meeste klassementsrijders hielden zich dan ook uit het gewoel zodat de spurtersploegen vrije baan kregen.

De laatste kilometer leek aanvankelijk in het voordeel van Lotto-Soudal te verlopen maar Deceuninck - Quick Step nam gevat over en leek Viviani ideaal af te zetten. Maar op het ogenblik dat leadout Sabatini versnelde, reageerde Viviani niet meer en moest hij lijdzaam toezien hoe het duo Gaviria - Ackermann om de zege spurtte. De Colombiaan leek het pleit in zijn voordeel te beslechten maar het was de Duitser van Bora hansgrohe die op de finishlijn zijn tweede etappezege boekte.

Door gvdl