Live wielrennen

01/06Einde

Giro d'Italia

Etappe 20: Feltre - Monte Avena

Renner Ploeg Tijd
1 Pello Bilbao Astana Pro Team 5:46:02
2 Mikel Landa Movistar Team
3 Giulio Ciccone Trek - Segafredo +2
+ Toon de volledige uitslag
Feltre
Monte Avena
194 km
Start wedstrijd 11:31 Gem. snelheid 33.638

Roze trui Carapaz neemt flinke optie op eindzege, Bilbao snelt naar winst in laatste bergrit van de Giro

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Pello Bilbao (Astana) heeft zaterdag de twintigste rit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef na 194 kilometer tussen Feltre en Croce D’Aune-Monte Avena aan de aankomst bergop zijn landgenoot Mikel Landa (Movistar) en de Italiaan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) voor. De Ecuadoraan Richard Carapaz (Movistar) blijft, met nog een etappe voor de boeg, leider.

LEES OOK.‘Superman’ Miguel Angel Lopez wordt van de fiets gelopen door Giro-toeschouwer en reageert met enkele rake klappen

Als één van de drie vijfsterrendagen van deze Ronde van Italië was de twintigste etappe van deze Giro met zijn vijf beklimmingen een moment waar al lang naar uit werd gekeken. De tocht door de bergen leek aanvankelijk nog meer te gaan brengen dan ervan verwacht werd, want al op ruim 120 kilometer voor de finish ontplofte de koers door een coup van het Astana-team op de Passo Manghen, met zijn top op 2.020 meter hoogte de ‘Cima Coppi’ van deze ronde.

Enkel de Movistar-tandem Carapaz en Landa bleek in staat om Astana-kopman Miguel Angel Lopez te volgen tijdens zijn versnelling, maar alle klassementsrenners met naam keerden terug in de afdaling van de Manghen, waarna de koers weer een hele tijd op slot ging. Het premature geweld van Astana zorgde ervoor dat twaalf vroege vluchters terug waren gegrepen en dat nadien acht andere renners hun kans waagden in de aanval. Daarbij onder meer Giulio Ciccone, intussen mathematisch zeker van zijn bergtrui.

Voor Carapaz liep alles intussen op wieltjes: hij had een sterke groep ploegmaats tot zijn beschikking die de marge van de koplopers binnen het overbrugbare hielden, in de hoop binnen de Spaanse ploeg nog een extra ritzege mee te kunnen pikken. Daarvoor leek Landa aangeduid, die op de eerste klim van een tweetrapsraket richting finish zijn duivels ontbond. Het kloofje van twintig seconden dat hij sloeg, werd in de korte afdaling voor de slotklim echter in een wip gedicht door Vincenzo Nibali, met Carapaz in het wiel.

Hectiek

Nog veel hectiek kwam er op die laatste beklimming van eerste categorie: Lopez viel door een meerennende toeschouwer en diende die enkele rake klappen toe, Primoz Roglic kon als derde in het klassement het tempo van achtervolger Landa, Carapaz en Nibali niet volgen en moest op de top nog eens 54 seconden extra toegeven, en alle vluchters werden nog bij het nekvel gegrepen door de groep van de roze trui, die zichzelf ostentatief op de kop zette om Landa richting ritwinst te leiden en enkele kleine prikken van Nibali meteen te kunnen counteren.

Maar de arbeid van Carapaz baatte alleen maar voor het algemene klassement: Landa werd in de sprint vlot gecounterd door vluchter Bilbao, die zo na de zevende etappe een tweede dagsucces boekte in de Giro. Ciccone werd derde, Carapaz kwam net voor de neus van Nibali over de streep als vierde. En dat maakt dat de Ecuadoraan met een klassementsvoorsprong van 1:54 op de ‘Haai van Messina’ naar de afsluitende tijdrit over zeventien kilometer in Verona trekt. Roglic moet in die tijdrit een kloof van dertien seconden op Landa zien te dichten, die over de Sloveen naar de derde plek is gewipt.

In de strijd om het algemene klassement kwam Carapaz de twintigste rit zonder kleerscheuren door. Achtervolgers Vincenzo Nibali en Primoz Roglic probeerden de Ecuadoraan het vuur aan de schenen te leggen, maar slaagden niet in hun opzet. Roglic verloor zelfs 40 seconden en kreeg tien seconden straftijd voor een duw van een toeschouwer. Hij staat nu 3’16” achter op Carapaz. Nibali blijft steken op 1’54”.

Zondag valt het doek over de Giro met een individuele tijdrit van 17 kilometer in Verona.

Roze trui Carapaz neemt flinke optie op eindzege, Bilbao snelt naar winst in laatste bergrit van de Giro
Foto: BELGA

Uitslag:

1. Pello Bilbao (Spa/AST) de 194.0km in 5u46:02 (gem. 33.63838km/u)

2. Mikel Landa (Spa/MOV) op 0:00

3. Giulio Ciccone (Ita/TFS) 0:02

4. Richard Carapaz (Ecu/MOV) 0:04

5. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 0:04

6. Tanel Kangert (Est/EF1) 0:15

7. Mikel Nieve (Spa/MTS) 0:15

8. Valentin Madouas (Fra/GFC) 0:25

9. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:44

10. Domenico Pozzovivo (Ita/TBM) 0:44

Door Vincent Van Genechten