Live wielrennen

15/05Einde

Ronde van Californië

Etappe 4: Monterey, CA - Morro Bay, CA

Renner Ploeg Tijd
1 Fabio Jakobsen Deceuninck - Quick-Step 5:53:22
2 Jasper Philipsen UAE Team Emirates
3 Peter Sagan BORA - hansgrohe
+ Toon de volledige uitslag
Monterey, CA
Morro Bay, CA
214.5 km
Start wedstrijd 19:20

Fabio Jakobsen scoort in Ronde van Californië hattrick voor Deceuninck-Quick Step, Van Garderen blijft leider dankzij jury

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) heeft de vierde rit in de Ronde van Californië gewonnen. De Nederlander sprintte naar de zege in Morro Bay, voor onze landgenoot Jasper Philipsen en de Slovaak Peter Sagan. Tejay van Garderen blijft leider, ondanks een valpartij in het slot, maar zijn tijd werd gelijk gezet met die van de winnaar.

De vierde etappe bracht het peloton van Laguna Seca naar Morro Bay, grotendeels langs de kustlijn, met minder hoogtemeters dan de voorbije etappes, maar toch nog steeds over een stevig heuvelachtig parcours en deze keer niet met de zon van de partij, maar regenbuien en koudere temperaturen.

Vijf renners schoven mee in een vroege vlucht: Jonny Brown (Hagens Berman Axeon), Ian Garrison (Hagens Berman Axeon), Roy Goldstein (Israel Cycling Academy), Michael Hernandez (USA) en Joonas Henttala (Novo Nordisk). In tegenstelling tot dinsdag kreeg de vroege vlucht weinig bonus, maximaal vijf minuten: het peloton was uit op een sprint op de hellende finish in Morro Bay.

Pech voor Tejay van Garderen

Toen het peloton de vluchters in het vizier had – slechts een handvol seconden restte hen nog – steeg de nervositeit en dat leidde tot een valpartij voor de leider, die van fiets moest wisselen en daarna ook nog eens een bocht miste. Tijdverlies dus voor de gele trui die daarna nog eens werd opgehouden door een andere valpartij. Het zou hem ruim 50 seconden kosten aan de finish, maar die tijd werd tenietgedaan door de jury na afloop.

Vooraan werd gesprint met een kleinere groep en het was Philipsen die van ver aanzette, met ook Peter Sagan. Beiden werden evenwel nog gepasseerd door Jakobsen die Deceuninck-Quick Step zo een derde zege op rij bezorgde, na Rémi Cavagna op dinsdag en Kasper Asgreen op maandag.

Fabio Jakobsen scoort in Ronde van Californië hattrick voor Deceuninck-Quick Step, Van Garderen blijft leider dankzij jury
Foto: Photo News

Jakobsen: “Finishfoto voor mijn Instagram”

Jakobsen toonde zich de sterkste op een lichtjes hellende finish. “Dat was echt wel limiet voor mij”, gaf hij na afloop aan. “Dus dan smaakt het des te zoeter dat ik hier win, zeker voor Peter Sagan. Dat is een levende legende en die finishfoto zal ik zeker posten op mijn Instagram.”

“Na de zeges van Kasper en Rémi de voorbije dagen heerste er echt een enorm positieve vibe in de ploeg, bijna altijd eigenlijk, maar nu nog net dat tikkeltje meer en dat gaf me wel wat extra om hier vandaag te scoren”, vertelde hij op het persmoment.

“Nochtans was het geen gemakkelijke dag, een lange rit, opnieuw over 200 km en het was wellicht wel heel mooi langs die kustlijn, af en toe heb ik eens gekeken, maar de wind en de regen maakte het extra lastig. Helemaal vlak was het ook weer niet. Ik was blij toen we aan de laatste 40 km waren. Ik wist dat het een lastige sprint ging worden, maar de ploeg loodste me perfect naar voren en toen was het aan mij in die sprint. Ik ben een ‘zware jongen’, lachte hij, “het mag een beetje omhoog zijn, maar ook weer niet te veel, dit was echt op de ‘limiet’, maar gelukkig haal ik het wel en dat doet heel veel deugd. Temeer omdat Jasper op zo’n finish echt wel goed is, dat zagen we al in de Tour Down Under, en dan was Sagan er ook nog eens bij. Ik win hier voor een levende legende, zo’n jongen kloppen, is super cool. Die finishfoto ga ik zeker bewaren en op Instagram posten.”

Tot slot wilde Jakobsen ook nog een woordje kwijt over nieuwe sponsor Deceuninck. “Ik wil hen graag toch bedanken dat ze dit jaar bij het team zijn gekomen”, eindigde hij, “vorig jaar beleefden we even een moeilijke periode, maar zij kwamen bij het team en dankzij hen bestaan we nog vandaag en kunnen we winnen.”

Fabio Jakobsen scoort in Ronde van Californië hattrick voor Deceuninck-Quick Step, Van Garderen blijft leider dankzij jury
Foto: Photo News

Philipsen: “Het had wel plezant geweest om hier te winnen”

Na een tiende en een vijfde plaats eindigde Jasper Philipsen deze keer als tweede in de daguitslag. De Limburger was echter ontgoocheld. “Tja, als je er zo dicht bij bent, dan moet dat ook”, zei hij na de finish. “Ik dacht aan de zege, maar toen kwam Fabio me nog net voorbij.”

“Zo’n aankomst ligt me echt wel”, aldus de sprinter van UAE Team Emirates, “lichtjes hellend, echt iets voor een explosief type zoals ik. Ik koos voor het wiel van Richeze, maar die had dat al snel door en hij speelde het slim als ploegmaat van Fabio. Ik moest aanzetten en tot op vijf meter zag het er nog goed uit, maar toen kwam Fabio me nog voorbij. Jammer, een tweede plaats of winst dat is een wereld van verschil.”

“Het was een relatief gemakkelijke dag”, vond hij, “het peloton hield het rustig, weliswaar ging het op en af, maar er werd niet gek gereden, al was het natuurlijk wel een lange etappe. Maar ik voel me goed, ik voel dat ik terug de oude ben en dat is wel fijn om vast te stellen, maar het had wel plezant geweest om hier te winnen. Ik hoop dat ik deze conditie nog een tijdje kan houden, want zo is het fijn om te koersen. Misschien volgt er nog wel een kans deze week, in de slotrit misschien en dan ga ik gewoon weer mijn best doen. Tadej staat goed in het klassement, misschien kan hij nog een beetje opschuiven. Hij is heel goed bezig en de ploeg doet het goed, dus we zullen wel zien hoe het loopt.”

Van Garderen blijft leider: “Soms kan je een gelukje gebruiken”

Tejay van Garderen (EF Education First) beleefde geen al te beste dag in Californië. Na materiaalpech door een val op 10 km van het eind wisselde hij van fiets en ging hij verder met die van ploegmaat Lachlan Morton. Hij begon aan een achtervolging, miste een bocht doordat zijn ploegmaat met een andere remopstelling rijdt, en verloor opnieuw tijd.

Wat later werd hij opgehouden door een valpartij, die net voor de 3km-lijn plaats vond, en finishte hij dus als 51ste, op 51 seconden van winnaar Jakobsen. Weg gele trui, maar de UCI-jury nam een andere beslissing en zette de tijd van de groep, waar de Amerikaan deel van uitmaakte, in de tijd van de winnaar. “De jury heeft beslist om de renners die getroffen werden door de massale valpartij, die gebeurde net voor de grens van drie km, en de blokkage die daarop volgde, te plaatsen in dezelfde tijd als de winnaar.”

Een opsteker uiteraard voor Van Garderen. “Toen ik het nieuws vernam dat ik opnieuw de gele trui te pakken had, was ik wel verbaasd”, gaf hij aan, “maar ik kan het begrijpen. Ik denk dat we anders wel terug vooraan waren geraakt indien die valpartij niet was gebeurd. We werden er door gehinderd. Ik juich deze beslissing toe, soms heb je een gelukje nodig.”

Van Garderen telt zes seconden bonus op Gianni Moscon, zeven op Kasper Asgreen. HIj houdt aan zijn valpartij enkel wat schaafwonden over.

Stand:

1. Tejay van Garderen (VSt/EF1) in 21u16:50

2. Gianni Moscon (Ita/INS) op 0:06

3. Kasper Asgreen (Den/DST) 0:07

4. Tadej Pogacar (Sln/UAD) 0:16

5. Maximilian Schachmann (Dui/BOH) 0:22

6. Rob Britton (VSt/UHC) 0:33

7. Jonas Gregaard Wilsly (Den/AST) 0:33

8. David de la Cruz (Spa/INS) 0:34

9. Felix Grosschartner (Oos/BOH) 0:35

10. George Bennet (NZe/TJV) 0:36