Live wielrennen

22/06Einde

Ronde van Zwitserland

Etappe 8: Ulrichen - Ulrichen

Renner Ploeg Tijd
1 Yves Lampaert Deceuninck - Quick-Step 21:58
2 Kasper Asgreen Deceuninck - Quick-Step +5
3 Søren Kragh Team Sunweb +10
+ Toon de volledige uitslag
Ulrichen
Ulrichen
19.2 km
Start wedstrijd 14:31

Yves Lampaert klopt wereldkampioen Rohan Dennis en wint tijdrit in Ronde van Zwitserland

Foto: Photo News

Yves Lampaert heeft verrassend de tijdrit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Belg van Deceuninck-Quick Step was sneller dan onder meer wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis, die pas zesde werd. Kasper Asgreen, ploegmaat van Lampaert bij Deceuninck-Quick Step, klokte de tweede tijd, zijn landgenoot Søren Kragh was derde. Egan Bernal blijft leider in het klassement, Tiesj Benoot rukt dankzij een sterke tijdrit op naar de vierde plaats.

Het was de Nieuw-Zeelander Tom Scully die een eerste richttijd neerzette met 22:11. Een chrono die evenwel niet lang bleef staan, want Yves Lampaert pitste er maar liefst 13 seconden af en mocht plaats nemen in de hotseat. Hardrijders zoals Stefan Küng (+20), Maciej Bodnar (+55) en Patrick Bevin (+13) beten vervolgens hun tanden op stuk op de chrono van de Belgische kampioen op de weg.

Het was wachten tot de klassementsrenners aan hun proef zouden beginnen, en er werd vooral uitgekeken naar wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis. De Australiër stond tweede in de stand, op 41 seconden van leider Bernal, en wachtte een kans om de Colombiaan te onttronen, al moest hij dan wel heel fors uit de hoek komen.

Ook Benoot doet goede zaak

De Australiër had evenwel geen topdag, want aan het eerste tussenpunt keek hij al tegen 12 seconden achterstand aan en dat maakt hij niet meer goed in het tweede deel. Finaal kwam hij zelfs niet in de buurt van de chrono van Lampaert en moest hij 19 seconden prijsgeven op de West-Vlaming en vrede nemen met een zesde plaats. Ook won hij niet eens zo veel tijd op de Colombiaanse leider die een sterke chrono reed en op 38 seconden van Lampaert finishte. Bernal telt nu nog 22 seconden voorsprong op Dennis, met zondag nog een bergrit op het programma en kan de eindzege ruiken.

Tiesj Benoot werd 33e, op 1:13 van Lampaert en schuift nu op van plek zes naar plek vier in het klassement, op 1:54 van Bernal. Het was geleden van het BK op de weg vorig jaar dat Lampaert nog eens een officiële koers wist te winnen, want Gullegem Koerse waar hij begin juni mocht juichen telt immers niet voor de statistieken.

Door Wim Conings