Live wielrennen

26/06Einde

Halle - Ingooigem

Renner Ploeg Tijd
1 Dries De Bondt Corendon - Circus 4:34:01
2 Piotr Havik BEAT Cycling Club
3 Philippe Gilbert Deceuninck - Quick-Step +3
+ Toon de volledige uitslag
Kester
Tiegem
200.9 km
Start wedstrijd 11:00

Dries De Bondt wint verrassend Halle-Ingooigem, massale val in laatste kilometer fataal voor favorieten

Foto: BELGA

Dries De Bondt van Corendon-Circus heeft de 72e editie van Halle-Ingooigem (cat. 1.1) gewonnen, de vijfde manche van de Bingoal Cycling Cup en laatste test voor het BK van aanstaande zondag. Een val in de laatste rechte lijn zorgde voor chaos. De Bondt was normaal de lead-out voor Tim Merlier maar ontsnapte aan de valpartij waar zijn kopman wel bij betrokken was. De Nederlander Piotr Havik werd tweede, Philippe Gilbert werd na alle heisa over zijn niet-Tourselectie toch knap derde: “Over mijn contract wil ik niets meer zeggen.”

Met Deceuninck-Quick Step en CCC Team kwamen er twee WorldTour-teams aan de start. Ook een Belgische nationale selectie van bondscoach Rik Verbrugghe tekende present met onder meer Oliver Naesen, Jasper Stuyven en Jens Keukeleire.

Vijf dapperen

Vijf renners zorgden voor de traditionele vroege vlucht van de dag. Gianni Marchand, Elias Van Breussegem, Thomas Joseph, Adam Lewis en Cormac McGeough muisden er na 25 kilometer vanonder. Zij kregen een maximale voorgift van 3:30 van het peloton. Bij het ingaan van de eerste van vier plaatselijke ronden, van elk 17,7 kilometer met daarin telkens de beklimming van de Hellestraat en de Tiegemberg, was de voorsprong van de vroege vluchters gezakt naar twee minuten. Aan die achterstand bleef een ontketend peloton stelselmatig knagen. De vijf leiders reden op drie ronden van het einde nog slechts een halve minuut voor de grote groep uit. Met nog 48 kilometer voor de boeg smolt dan ook alles samen en was weer alles te herdoen.

Chaos

Het sein voor Mikkel Honoré, Jonas Koch en Damien Touze om wat verderop een nieuwe uitval op te zetten. Na een vlucht van twee kilometer was ook dat feestje over. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde trokken 12 renners eruit. Ook zijn kregen geen vrijgeleide en zo ging de chaos maar verder door. Een compact peloton vatte de slotronde aan en van dan af controleerden de renners van Deceuninck - Quick-Step de hele zaak. Meteen maakte iedereen zich op voor een massasprint. De mannen van Corendon-Circus plaatsten zich in de slotkilometer op kop.

Martinelli botst vol op Hansen

Net toen het treintje van Deceuninck-Quick Step bij het ingaan van de laatste 500 meter kwam opzetten in dienst van topfavoriet Fabio Jakobsen, ging Lasse Norman Hansen echter van de kop af. Davide Martinelli was de eerste van de blauwe trein maar zag de Noor van Corendon Circus niet, waardoor de Italiaan vol op Hansen knalde en heel wat renners mee ten val bracht.

De Bondt zat klaar om over te nemen van Hansen en kon zo tot zijn eigen verbazing als eerste naar de finish beginnen sprinten. En standhouden.

Dries De Bondt wint verrassend Halle-Ingooigem, massale val in laatste kilometer fataal voor favorieten
Foto: Photo News

Niki Terpstra (Total-Direct Energie), die niet aan de start kwam van deze wedstrijd, blijft ook na vijf manches leider in het klassement van de Bingoal Cycling Cup.

Voor de 27-jarige De Bondt was het al zijn tweede zege in Ingooigem, in 2016 was hij er al eens de beste. Op de erelijst volgt hij Danny van Poppel op.

“Ik besef het nog niet goed”

“Ik besef echt nog niet dat ik hier voor de tweede keer win”, vertelde de renner van Corendon-Circus na afloop. “We hadden eigenlijk het plan om de kaart van Tim Merlier uit te spelen in een massasprint. Merlier was afgelopen zondag ook al de sterkste in de Elfstedenronde, vandaar dat wij in hem het volste vertrouwen hadden. In de laatste kilometer zaten we perfect aan de leiding van de grote groep. Lasse Norman Hansen maakte volop tempo om vervolgens van kop te gaan en zo was het mijn beurt om het tempo strak te houden. Hansen kwam echter in aanvaring met Davide Martinelli van Deceuninck - Quick-Step en zo kregen we een domino-effect van vallende renners. Ik kon die val echter ontglippen en keek direct achter mij en zag niemand komen. Dat was het sein om opnieuw te versnellen en het te halen.”

De hele dag stond er een felle wind op het parcours. Op een gegeven moment dreigden aan de aankomstzone zelfs publiciteitsborden om te waaien. Die felle wind had zijn invloed op het wedstrijdgebeuren. “Daarom ook dat wij de slotkilometer voor onze rekening namen. De wind kwam vol van links dus was het onze taak om daar aan de koord te gaan zitten. Dat lukte, tot die val. Gelukkig heeft Tim Merlier niet te veel schade opgelopen. Hij viel in het gras en komt er met wat schaafwonden van af. Hij blijft dus onze man voor komende zondag tijdens het Belgisch kampioenschap in Gent.”

Dries De Bondt wint verrassend Halle-Ingooigem, massale val in laatste kilometer fataal voor favorieten
Foto: Photo News

Piotr Havik kan leven met tweede plaats: “Versnellen zat er niet meer in”

De Nederlander Piotr Havik van het onbekende Beat Cycling Club zat net iets te ver geplaatst om De Bondt nog te bedreigen voor de eindzege. Havik toonde zich achteraf wel best tevreden met deze dichtste ereplaats.

“Ik zag Davide Martinelli zwaar ten val komen. Ik zat daar zowat tien plaatsen achter en zo kon ik de vallende renners nog ontwijken. De Bondt zat op rechts en kreeg meteen een groot gat, te groot voor mij. Ik reed al boven mijn maximale hartslag, versnellen zat er niet meer in”, aldus Havik.

Dries De Bondt wint verrassend Halle-Ingooigem, massale val in laatste kilometer fataal voor favorieten
Foto: BELGA

Philippe Gilbert antwoordt met de pedalen:

Voor de aanvang van Halle-Ingooigem was Philippe Gilbert een druk gesolliciteerde man, nadat het nieuws was bekendgemaakt dat onze landgenoot niet geselecteerd werd voor de Tour de France, die volgende week start in Brussel. Geen tiende Tour dus voor Gilbert, die geprikkeld reageerde. Een derde plaats in Halle-Ingooigem was een magere troost voor de voormalige wereldkampioen, die bovendien aan zijn laatste contractjaar bezig is bij Patrick Lefevere.

“Deze ochtend heb ik al gezegd dat ik het zeer jammer vind dat ik er niet bij ben in de Tour. Ik had het niet verwacht. Ik ben ontgoocheld, de Tourstart in eigen land was een extra motivatie om het goed te doen. Het is nu eenmaal zo. Er komen nog mooie doelen. En het wereldkampioenschap ligt me wel. Over mijn contract wil ik niets meer zeggen. Dat is niet iets wat je bespreekt met journalisten. Ik kijk verder naar wat het seizoen nog brengt en ga me daarop focussen”, bekende Gilbert.

Gilbert zat voorin het peloton toen de valpartij gebeurde. “Davide Martinelli is zwaar ten val gekomen toen we de massasprint op gang aan het trekken waren. Wij zaten nog perfect geplaatst en hadden nog mannetjes genoeg om onze sprinter perfect af te zetten. Ik gaf Martinelli, die net voor mij reed, het signaal dat hij moest versnellen. Dat deed hij ook, maar hij kwam dan in botsing met de man van Corendon-Circus die net van de kop af ging. Beiden crashten zwaar en ik kon er net langsheen rijden. Ik had wel mijn voet al uit de pedalen en was al fiks in de remmen gegaan. Dan is de volle snelheid eruit, maar ik slaagde er toch in om derde te worden.”

Uitslag:

1. Dries De Bondt

2. Piotr Havik

3. Philippe Gilbert

4. Hugo Hofstetter

5. Boris Vallée

6. Lionel Taminiaux

7. Jonas Koch

8. Piet Allegaert

9. Michael Freiberg

10. Kelland O’Brien

Door vml