Live wielrennen

12/09Einde

Vuelta a España

Etappe 18: Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra

Renner Ploeg Tijd
1 Sergio Higuita EF Education First 4:33:09
2 Primož Roglic Team Jumbo - Visma +15
3 Alejandro Valverde Movistar Team
+ Toon de volledige uitslag
Colmenar Viejo
Becerril de la Sierra
178.2 km
Start wedstrijd 12:40 Gem. snelheid 39.143
22°
4bf

Colombiaan Higuita wint voorlaatste bergrit in de Vuelta, rode trui Roglic heeft eindzege bijna binnen

Foto: Photo News

De achttiende rit van de Ronde van Spanje is een prooi geworden van Sergio Higuita. De piepjonge Colombiaan (22) van EF Education First was na een zware bergrit de enige overlever van een vroege vlucht. Rode trui Primoz Roglic toonde zich opnieuw onvermurwbaar en pareerde schijnbaar moeiteloos de aanvallen van de Colombiaan Miguel Angel Lopez en trekt met een geruststellende voorsprong van bijna drie minuten op Valverde naar de laatste drie ritten. Nairo Quintana en Tadej Pogacar verloren een minuut.

De Vuelta arriveerde donderdag in de streek rond Madrid. Maar alvorens het peloton zondag in de Spaanse hoofdstad mag sprinten voor de laatste ritzege stonden er nog twee bergritten (donderdag en zaterdag) en een relatieve vlakke etappe (vrijdag) op het programma.

In de achttiende rit op donderdag stonden vier cols van eerste categorie op het menu in de bergketen rond Madrid. Twee keer de beklimming van de Morcuera en twee keer de Alto de Navacerrada. Pittige kost na de loodzware waaierrit van woensdag.

Colombiaan Higuita wint voorlaatste bergrit in de Vuelta, rode trui Roglic heeft eindzege bijna binnen

Wout Poels had er het meeste zin in en vertrok op de eerste col solo op avontuur. De Nederlandse kopman van Team Ineos had nog wat recht te zetten na zijn mislukte Vuelta, maar zou zijn goede bedoelingen ook vandaag ver voor de finish zien stranden. Op de tweede helling van de dag kreeg Poels al het gezelschap van onder meer ploegmakker Tao Geoghegan Hart, bergkoning Geoffrey Bouchard en de Colombiaanse pocketklimmer Sergio Higuita.

Van die groep vroege vluchters zou enkel Higuita vooraan overleven. Want bij Astana hadden ze het plan opgevat om al vroeg in de rit oorlog te maken. Tijdens de tweede beklimming van de Alto de la Morcuera gooide kopman Miguel Ángel López al zijn troeven op tafel. Moedig, op meer dan 60 kilometer van de streep. Die eerste aanval decimeerde de groep der favorieten, een tweede bommetje van Lopez op de slotklim gooide ook mannen als Quintana en Pogacar overboord. Enkel de onwrikbare rode trui Roglic, Alejandro Valverde en Rafal Majka slaagden erin om zich vast te bijten in het wiel van de kopman van Astana.

Ondanks die vele tempoversnellingen in de groep der favorieten, slaagde Sergio Higuita erin om voorin weg te blijven. Ook in de afdaling richting finishplaats Becerril de la Sierra gaf de amper 22-jarige Colombiaan van EF Education First amper seconden toe. Voor de beloftevolle Higuita is het veruit de grootste zege uit zijn carrière.

 

 

Rode trui Primoz Roglic gaf opnieuw geen krimp en mag met een voorsprong van bijna 3 minuten op eerste achtervolger Valverde de laatste drie ritten in deze Vuelta aanvatten. De eindzege kan de Sloveen van Jumbo-Visma nu nog nauwelijks ontglippen. Valverde doet opnieuw haasje-over met ploegmakker Quintana in de stand. Quintana verloor samen met Pogacar 1 minuut op het kwartet Roglic - Valverde - Majka - Angel Lopez.

Morgen opnieuw Gilbert?

Vrijdag leggen de renners 163,4 kilometer af van Avila naar Toledo. Op een colletje van derde categorie na, is de etappe relatief vlak, maar de aankomststrook is wel hellend. In 2010 sprintte Philippe Gilbert, deze Vuelta al goed voor twee ritzeges, naar de zege in Toledo.

Rituitslag

1. Sergio Higuita (Col/EF1)

2. Primoz Roglic (Sln/TJV) op 0:15

3. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:15

4. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:15

5. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 0:17

6. Carl Fredrik Hagen (Noo/LTS) 01:16

7. Louis Meintjes (ZAf/TDD) 01:16

8. Nairo Quintana (Col/MOV) 01:16

9. Tadej Pogacar (Sln/UAD) 01:16

10. Oscar Rodriguez (Spa/EUS) 03:47

 

Top 10 klassement
1. Primoz Roglic (Sln/TJV) 2829,2 km in 71u16:54

2. Alejandro Valverde (Spa/MOV) op 02:50

3. Nairo Quintana (Col/MOV) 03:31

4. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 04:17

5. Tadej Pogacar (Sln/UAD) 04:49

6. Rafal Majka (Pol/BOH) 07:46

7. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 09:46

8. Carl Fredrik Hagen (Noo/LTS) 11:50

9. James Knox (GBr/DQT) 12:44

10. Marc Soler (Spa/MOV) 21:09

13. Dylan Teuns (Bel/TBM) 23:58 .

Door Maarten Delvaux