Live wielrennen

03/03Einde

Le Samyn

Renner Ploeg Tijd
1 Hugo Hofstetter Israel Start-Up Nation 4:42:02
2 Aimé De Gendt Circus - Wanty - Gobert
3 David Dekker SEG Racing Academy
+ Toon de volledige uitslag
Quaregnon
Dour
201.9 km
Start wedstrijd 12:30

Fransman Hugo Hofstetter klopt Aimé De Gendt en wint GP Le Samyn: “Op verjaardag van mijn vriendin”

Foto: BELGA

Hugo Hofstetter (26) heeft de 51ste GP Le Samyn gewonnen, de eerste wedstrijd dit seizoen in Wallonië. De Fransman van Israel Start-Up Nation was de snelste van een kopgroep van twaalf. Aimé de Gendt werd tweede, de Nederlander David Dekker derde.

Zes renners verzorgden de vroege vlucht maar onder impuls van Deceuninck - Quick-Step werden die al op 80 km van de finish, gegrepen. Het peloton brak daardoor in twee stukken. Het team van Patrick Lefevere verloor wel Bert Vanlerberghe na een val. Er werd gevreesd voor een sleutelbeenbreuk. Ook Lawrence Naesen (AG2R-La Mondiale) lag erbij.

Op 54 km van de finish, met nog twee af te leggen plaatselijke ronden (van de vier), met telkens vier kasseistroken, waren er nog zo’n zestig renners in de running voor de zege.

Op een goede 40 km van de finish probeerde Frederik Backaert (B&B Hotels-Vital Concept ) met twee andere vluchtgezellen weg te geraken, maar het trio werd snel weer gegrepen. Het sein voor de Fransman Florian Sénéchal, winnaar vorig jaar, om door te trekken op de kasseien. Daarna probeerde de Italiaan Davide Ballerini het, zijn ploegmaat bij Deceuninck - Quick-Step. Ook Jasper Stuyven, zaterdag nog winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad, roerde zich.

Het viel geen seconde meerdere renners probeerden zich af te scheiden maar bij het ingaan van de slotronde was alles te herdoen. Het bleef ook in de slotfase aanvallen regenen, onder meer van Tim Declercq. Zo geraakten twaalf renners voorop. Naast El Tractor van Deceuninck - Quick-Step onder anderen ook zijn ploegmaat Sénéchal, het Alpecin-Fenix-duo Jonas Rickaert en Gianni Vermeersch, Aimé De Gendt (Circus-Wanty Gobert), Lionel Taminiaux (Bingoal-Wallonie Bruxelles), de Italiaan Giacomo Nizzolo (NTT), de Fransen Clement Venturini (AG2R-La Mondiale), Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation) en Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept ), de Luxemburger Alex Kirsch (Trek-Segafredo) en de Nederlander David Dekker (SEG). Voor Coquard ging het plots te snel en vanuit de achtergrond kwam Dries Van Gestel terug.

Op een goede twee kilometer van de finish stoomden er vier weg: Nizzolo, Sénéchal, De Gendt en Kirsch, maar bij het ingaan van de laatste kilometer kwam het weer samen. Waarna Hugo Hofstetter het haalde voor De Gendt en Dekker.

Voor Hofstetter is het pas zijn tweede profzege. Hij won twee jaar geleden de openingsrit in de Tour de l’Ain. “Deze zege is toch mooier en is goed voor mijn carrière. En het is de verjaardag van mijn vriendin! Ik heb al heel hard gewerkt en het doet deugd dat al die opofferingen nu lonen. Ik ben geen veelwinnaar. Ik had superbenen vandaag en zette alles op de laatste ronde. Dat was een goede keuze. Venturini zette de spurt van heel ver aan en dat was ideaal voor mij. Zondag was ik al sterk in Kuurne-Brussel-Kuurne. Iedereen feliciteerde mij met mijn zesde plaats maar ik kon op het podium hebben gestaan. Ik ben blij met mijn overgang van Cofidis naar Israel Start-Up Nation, ik voel mij heel goed in dit team.”

Aime De Gendt strandde op een zucht van de zege. “Ik wou winnen, maar er was iemand sneller. Jammer, maar ik ben tevreden over mijn wedstrijd en de tweede plaats. Ik was heel sterk maar het was moeilijk om in de finale weg te geraken. Het was een lange sprint en Hofstetter kon goed uit mijn wiel komen. Jammer, volgend jaar ga ik proberen alleen aan te komen (grijnst).”

Door Werner Bourlez